Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 9 декабря 2021 г.

ПРОТЕСТИ: ЗВОРОТНІЙ БІК МІСЯЦЯ

 

Знову на столицю України рухаються ФОПи. Знову на чолі у них – відомий громадський активіст, голова колись впливового, а нині маргінального руху «Save ФОП» пан Доротич. Останнім часом процес активізувався. Наступну акцію призначено на 14 грудня. Чи це погано? Ні. Кожен має право і навіть обовязок захищати свої права. Але є одне «але».



Нещодавно від telegram-каналу «Через плечо», надійшла цікава інформація щодо переписки депутатки Анни Скороход із соратницею Доротича, активісткою «Save ФОП» Тетяною Горєвою. Нардепка зокрема буцімто заявила:

«Ми особисто з Антоном розмовляли з людьми, які стоять з Вами за 500 грн. на день і до підприємців не мають жодного стосунку» https://t.me/Hello_Rada/5034?single

Те, що організатори подібних заходів (і на самому Доротичі світ клином не зійшовся, він просто зараз на передових шпальтах ЗМІ) використовують найманців за «грошове винагородження» - давно ні для кого не секрет. І пані Скороход тут глибоко помиляється, бо ці люди, які за 500 гривень – вони теж підприємці. Вони не мають офісів, касових апаратів, банківських рахунків і прилавків, але мають один товар – самих себе. І здають себе в оренду, як хтось здає в оренду квартиру, подобово чи погодинно.

Іноді таких називають «підставки під прапори». Їм пофіг якого кольору ті знамена – цікавить лише умова праці та оплата. Ні, звичайно, серед «Save ФОП» далеко не усі такі. Але збільшення їхньої загальної маси призводить до розчарування і відтоку справжніх підприємців-активістів, які створюють інші організації. І чим більший відсоток, тим більше доводиться наймати «підставок». Коло замикається. Наразі ця організація вже на маргіналінезі й лише сліпий не бачить контингенту, який бере участь в акціях, який маніпулює централізовано виготовленою недешевою атрибутикою.

Доротичу та йому подібним за великим рахунком все одно. Він колись на протестах заробив собі ім’я і тепер може здаватися в оренду й не лише заробляти, але й робити політичну кар’єру. Спонсорів знайти неважко, подейкували про пана Мураєва, наприклад. Не Доротич перший і не він останній. Погано ось що.

Використання найманих «підприємців» для збільшення кількості учасників протестів призводить до їхньої «каналізації» у суспільстві. Це - зворотній бік Місяця, який не всі бачать. Пересічний громадянин перестає вірити у щирість тих, хто бере в них участь. Безвідносно до того, наймає їх опозиція чи влада, відбувається профанація і дискредитація громадянського руху.

І коли для країни дійсно настане небезпека – хто стане поруч з доротичами, ярошевичами та іншими особами, які використовують «підставки під прапори» у якості сходинок у політику? Ось де небезпека.

Саме слово «активіст» має на увазі, що людина сама, добровільно жертвує не лише своїм часом, але й грошима задля висловлення та захисту громадянської позиції, пав і свобод. А якщо за 500 гривень – то це вже інше.

Це вже політичне замовлення…


1 комментарий:

  1. Доброго дня! Зазирніть будь ласка в електронну пошту. Там замовлення книг.

    ОтветитьУдалить