Общее·количество·просмотров·страницы

воскресенье, 4 января 2015 г.

Гол цеглиною у ворота "Інтера"

Знову ризикну отримати по пиці від «справжніх українських патріотів», як до того отримали народні депутати Береза та Ляшко, котрого, до речі, не люблю і зневажаю. Все ж дозвольте висловити власну думку щодо ситуації навколо телеканалу «Інтер», так би мовити, в плані дискусії, задля варіативності думок.

Ми правова держава? Ми декларували мету вступу до Євросоюзу? Ми бажаємо принципу «Закон один для всіх»? Тоді з якого дива ледве що не сподобалося хапаємося за цеглу? Бруківка, як відомо, зброя пролетаріату. Та чи пролетарськими методами має діяти сучасна освічена культурна людина в сучасній ультурній державі?
Якщо є правові підстави для покарання винних - їх має бути покарано. Якщо немає - облиште їх. Не подобається законодавство, яке не виписало відповідні правила гри - тисніть на владу, на депутатів аби вони те прийняли. Якщо правові підстави є, але влада їх не задіяла - тисніть на владу і депутатів. Якщо влада і депутати вас не чують – хоч і цеглину в руки візьміть, хоча особисто я такі методи не схвалюю і не сприймаю.
А якщо кожного разу коли виступатиме співак чи актор, який не подобається, хапатимемося за дрини... Чим ми відрізнятимемося від всіх отих бетменів, моторол, бєсів та іже з ними, які розстрілюють за знайдений в машині український прапорець?
В жодному разі не стаючи на захист саме телеканалу «Інтер», дозвольте все ж невеличкий екскурс в історію, котрий фактично дзеркально ілюструє нинішню ситуацію.
В Англії в період Другої світової війни існувала газета, яка підтримувала ідеологію нацизму і політику Адольфа Хітера. Проте публікації її були дуже хитрі – підтримку ту всі бачили між рядками, але автори жодного разу прямо не похвалили нацистів. Всі бачили ситуацію. Всіх вона обурювала. Британія вела жорстоку війну з нацистами. Щодня гинули десятки, а то і сотні молодих вояків і мирних мешканців.
Проте нікому з британців не спало на думку взяти в руки цеглину й розтрощити редакцію газети. Натомість було створено спеціальну комісію, до якої увійшли представники влади, політики і громадські діячі. Протягом кількох тижнів ця комісія за допомогою лінгвістів, журналістів та інших спеціалістів проводила спеціальні дослідження за методом контент-аналізу. Нарешті в суді(!) вдалося довести провину газети   (хоча для всіх вона і так була очевидною), її було закрито, а видавців покарано відповідно до законодавства.
Так чинять у правій державі. Від того та держава така, що в ній мріє жити добряча половина української молоді. А держава в якій замість закону діє принцип «революційної доцільності» - це більшовицька держава. Совок, який маємо вичавлювати із себе по краплі.
Довести провину або невинуватість того чи іншого засобу масової інформації за сучасного розвитку науки – річ не скажу щоб проста, але цілком реальна. Довести в Суді. І закрити до біса той «Інтер» на абсолютно законних підставах, а не за методом товариша Молотова. Повірте, «Інтер» на багато чого напрацював. Так само, як і деякі інші телеканали.
Але якщо хочемо правової держави – лише правові методи маємо використовувати. А на закиди декого, мовляв, зараз війна, не до сентиментів, нагадаю що іще давні римляни виписали правила, за якими в будь-якій ситуації має жити держава. Якщо вона, звичайно, держава справжня, а не якась Лугандонія. Одне з тих правил звучить так:
«Fiat justitia et pereat mundus».
Саме так колись вчинили британці.
А в нас...
Цеглина?

P.S. Вже коли було накидано цей текст, стало відомо, що керівництво компанії "Київстар" вивчає доцільність розміщення реклами на телеканалі "Інтер". Оце - патріотична, і головне - цивілізована позиція цивілізованих бізнесменів. Українських...


З повагою, письменник
ПАВЛО  ПРАВИЙ

Комментариев нет:

Отправить комментарий