Общее·количество·просмотров·страницы

среда, 8 апреля 2015 г.

Крашанки. Давній арійський символ

ПАВЛО  ПРАВИЙ

Що таке крашанки? Як правильно покрасити великодні яйця? Що означає символіка крашанки? Невеликий лікбез від Інформаційно-освітньої сотні і Павла Правого.

Крашанка – давня традиція багатьох народів. Чомусь вважають, що це – в більшості слов`янська традиція, проте це не так: крашанки відомі в давній історії Персії, Азербайджану, Греції, Італії, Франції та інших країн. Щоправда в Західній Європі в останні сторіччя ця традиція сильно змінилася, це свідчить, скоріше за все, що символіка крашанки поступово забувається. Адже і в Україні останніми роками крашанка сильно змінилася.
Крашанка зараз постає як християнський символ. Церква навіть придумала красиву легенду, згідно з якою Марія Магдалина пішла з яйцем до римського імператора Тіберія із звісткою про те, що Ісус Христос воскрес. Імператор, звісно, не повірив і сказав, що скоріше яйце змінить олір, ніж це станеться. І в той момент яйце в руках Марії Магдалини почервоніло.
Насправді крашанка набагато древніша, ніж християнство. Судячи з того, що вона переважає в культурі індо-арійських народів, це – зороастрійський символ, символ першої достеменно відомої монотеїстичної релігії.
Символіку крашанки трактують так. Яйце – це символ народження життя,  традиційний червоний колір її символізує сонце, здоров`я, родючість, а також (чомусь?) символ потойбічних, хтонічних, демонічних сил. Останнє треба вважати результатом пізніших спроб Церкви дискредитувати дохристиянські релігійні системи.
Яйце як джерело життя – з цим цілком можна погодитися. Але це лише частка його символізму. Яйце – це ще й матеріальний Всесвіт, який оплодотворяється Вишнім, богом-Отцем, або в прадавній арійській вірі – Ором. Його втілення – це сонце, тому і червоний колір крашанки – колір Сонця. До речі, у міфології багатьох народів світ постає саме з яйця.
В зороастризмі є цікава тема – сцена боротьби Ора (Ормузда) з духом Зла Аріманом за Світове яйце. Обидві антагоністичні сили виглядають на давніх малюнках як змії, що сперечаються за Яйце Землі. Якщо придивитися уважніше, то ми тут маємо яскраво виразний… Тризуб. Ось звідки походить український герб!
Добро та Зло, що борються за Універсальне Яйце.

З книги Моріса "Індійські древності" 
Давній символ боротьби Добра і Зла, Порядку і Хаосу, Світла та Пітьми за цей світ перейняло і християнство. Бачимо його на інсингніях римо-католицьких та православних церковних ієрархів, зокрема і на посоху Вселенського патріарха. Червоний колір крашанки у християнстві почав символізувати кров, пролиту Спасителем, хоча крашанки (так само як і писанки) в культурі іудеїв ми не бачимо, не присутня крашанка і на Таємні вечері Христа з апостолами.
Вселенський патріарх Варфоломей і його
пастирський посох
Зараз для фарбування крашанок використовують багато різних барвників. Вважається, що найкращими є природні: сок буряку дає рожевий колір, квіти календули та сухі листя берези – жовтий, кропива та паростки жита – зелений. Але найкращим, найближчий до традиції і до символізму справжньої писанки є червоно-брунатний колір, що отримуємо від відвару лушпиння цибулі. Бо це і є давній колір, що уособлював колір Сонця. Недаремно головним барвником в сакральній обрядовій символіці арійських народів була охра…

До речі, багато авторитетних дослідників стверджують, що ані крашанки, ані особливо писанки писанки не є старою традицією росіян і що її було сюди принесено з Литви (Білорсь) та України приблизно у XVI сторіччі.
P.S. Треба відрізняти крашанку від писанки, яка також має глибокі історичні коріння, але відрізняється іншим принципом викладення символіки – через малюнок. В Україні мотиви візерунків писанки здебільшого походять з давньої археологічної культури Кукутеня-Трипілля, представники якої є одними з предків сучасних українців.
Невеличка порада. Крашанка виглядатиме ошатніше, якщо матиме рослинний візерунок. Для цього достатньо зірвати кілька невеликих листочків полуниці, суниці, смородини, берези тощо, наліпити на мокре яйце і, завернувши у марлю або звичайну панчоху, пофарбувати у відварі лушпиння цибулі.
І збав вас Боже використовувати розповсюджені нині штучні фарби або наліпки. Не лінуйтеся і матимете красивий Великдень.

P.S. На правах реклами.

Зрозуміло, що багато грошей витрачено на бухельце та ковбаску до Великодня. Проте, якщо є бажання придбати цікаву книгу в якій розглядається в т.ч. й питання сакральних символів України, а також головне - чому Володимир Великий НЕ ХРЕСТИВ Русь 988 року - прошу.
"ВЛАДИМИР.  КРЕЩЕНИЕ ЛОЖЬЮ"
 Історико-публіцистичне розслідування, розраховане на широке коло читачів. 720 сторінок суцільних парадоксів. Забудьте все, чому вас вчили на уроках історії в школі))

Замовити книгу  можна, написавши в особистому повідомленні на «Мордокнижці»: https://www.facebook.com/urtab
Або за адресою: urtab@mail.ua

Вартість книжки – 200 грн.
Передплата на картку «Приватбанку» 5168 7572 6880 5431

УВАГА! ДУЖЕ ВАЖЛИВО! Обов’язково перед, або після сплати зверніться за вказаними адресами й повідомте про себе, бо бувають випадки коли людина перерахувала кошти й залишилася анонімом.

У повідомленні вказати: день і приблизний час сплати; П.І.Б., номер телефону та номер відділення «Нової пошти» куди ми маємо надіслати книжку, а також кількість замовлених примірників.

Шануймося!

Комментариев нет:

Отправить комментарий