Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 10 декабря 2015 г.

Корупція

«Якби тойво... Жити по новому!
Саме завдяки щирим обіцянкам, які почались ще з Майдану, Петрові Олексійовичу повірив народ – українці обрали свого «світоча» в пореволюційній пітьмі!» (з офіційного сайту політичниї партії «Правий сектор»).


Ми зустрілися біля магазину. В його очах все ще палахкотіли залишки люті, а на обличчі виразно читався вираз, з яким ідуть бити кума за шашні з дружиною.
- Привіт.
- Привіт, - зиркнув він на мене, мов сірко на вовка, але потім посміхнувся. – Давно не зустрічалися.
- Так. Як справи?
Я бачив, що його так і «пре» розповісти мені за свої неприємності. Лють все ще гніздилася десь на сітківці його очей.
- Та от… Поспілкувався з даїшниками, - скривився він.
- Ага…
- Уявляєш, падлюки три тисячі здерли. Задушив би. А цей «шоколадний» все про боротьбу з корупцією торочить. Я б його теж задушив, раніше за даїшників.
- Але що сталося?
- Їду, зупиняють. Ви «з запахом». Ну а далі як завжди: їдемо на огляд чи як? Складатимемо протокол, чи як? Ледве відкупився. Зійшлися на двохстах баксах. Із собою, звісно, не було – так вони, уявляєш – додому мене підвезли, зачекали поки винесу. Ввічливі такі, співчували, зарази. Ну, скажи ти мені, яка нахрін боротьба з корупцією, якщо вони як дерли так і деруть?! Це я за Пороха голосував щоб він отак боровся?
- А ти дійсно із запахом був за кермом? – цікавлюся обережно й лагідно, аби не поранити, бо людина все ж непогана – нащо ятрити і без того пекучу рану.
- Та яка різниця. Ну, випив вчора з хлопцями, ну були залишкові – я не про це. Я про хабарництво і корупцію! Нічого ж не міняється, як було так і залишилося. Тільки розцінки підвищуються. Красиві гасла з телевізора: давайте боротися, ми переможемо, а менти ті самі! І якби ж тільки менти.  Люстрація… Тьху!
- Так а нащо ти давав? Склали б протокол, заплатив штраф і нема корупції.
Він подивився на мене, як на дитину.
- Так я дві вісімсот віддав, а за протоколом через суд будуть усі дев’ять. Годувати цих упирів? Аби Сєня з Порохом далі жирували? От їм!
Його міцна рука склалася у дулю.
- От їм! Щоб я ще раз проголосував за потвор, які нічортяки не роблять?! Ні, треба таки третій майдан, треба. Порозвішувати всіх цих даїшників, їхніх начальників, міністрів, «шоколадних президентів» на ліхтарях. Стріляти, тільки стріляти!
Лють знову виринула з глибини його очей.
- Януковича скинули і що? Проміняли шило на мило. І не захищай їх – обіцяв Порох бізнес продати? І що? Обіцяв війну закінчити за три дні? А Липецька фабрика? А мільярд Сєні? Розікрали країну, пройдисвіти! Чому досі ані пенсій нормальних, ані зарплат?
Він знову сплюнув на пощерблений асфальт тротуару.
Я відкрив був рота, але не сказав нічого. Бо раптом усвідомив: він правий. Правий власною великою мужицькою сермяжною правдою. Влада, яку він обрав, дійсно не виправдала його сподівань. Вона дійсно не зробила те, на що він очікував. Не зробила…
- Дарма, - звершив свої скарги на життя мій приятель. – Я ті двісті баксів за півмісяця на солярі відіб’ю. Розумієш, тут не в грошах справа – у принципі.
Я згідно хитнув головою. Він знову таки правий. Про те, що відіб’є – працює у лісництві на бульдозері, зарплата невелика, але раз на два дні зливає каністру «лівої» дизельки, а це чотириста гривень. Бува, що й за день економить стільки – яка робота. Плюс трохи лісу «наліво»…, зараз зима – дрова всім потрібні. Правий він і в тому, що це справа принципу. Навіть принципів. Бо в нього вони одні, у даїшників другі, а в Порошенка, може, інші…
Я проводжав приятеля поглядом, а в голові моїй крутилися кругла червона пика прапорщика ДАЇ, бородаті обличчя фронтовиків, шоколадки «Рошен», склянка оковитої з куснем чорного хліба зверху, пакунки з доларами на лискучому столі чиновника, каністра із соляркою; до всього цього чомусь додавалися обличчя Савіка Шустера, Парасюка і віхоть кропу.
А на нас зверху з білого біл-борду мовчки дивився якимись сумними і втомленими очима Порошенко. І здавалося, що літери гасла під ним було виведено лайном і кров’ю:
«Жити по новому».
А може то був шоколад…

ПАВЛО  ПРАВИЙ

2 комментария:

  1. ПРО КОРУПЦІЮ ТА БОРОТЬБУ ЗА ЖИТТЯ ПО-НОВОМУ:
    "Одни дети Украины бесконечно борются с коррупцией, как Донкихот с ветряными мельницами, ибо не знают, что коррупция – это негативное общественное явление, а, следовательно, к нему непосредственно причастно большинство общества и поэтому с таким явлением борьба будет столь же эффективна, как и бой меньшинства против большинства. Именно поэтому борьба с негативными общественными явлениями, как и с сорняками, – бесконечная. Такие явления, если хотят преодолеть, то следует, как и сорняки, не косить, а искоренять, вырывать с корнем из грунта, в котором это явление родилось и питается, а питаясь, цветет буйным цветом, распространяется и всегда способно возродиться.

    Почвой негативных общественных явлений, как известно, есть определенные условия, в которых происходит общественная жизнь. Так, например, для коррупции в Украине такими условиями являются частная собственность и бюрократическая система государственного правления имени Сталина, которую государство унаследовала от СССР, и сохранило в почти неизменном виде и по сей день. Известно, что искоренить частную собственность можно, заменив её на общественную собственность, а искоренить бюрократическую систему государственного правления можно, заменив её на систему демократического государственного правления. Последняя замена произойдет в Украине со вступлением в силу: - закона ...

    Среди перечисленных законов не видно любимой забавы бюрократов, используя которую они имитируют бурную деятельность: речь идет о создании новых бюрократических кормушек – бюро по борьбе с коррупцией, комитет по борьбе с коррупцией в бюро по борьбе с коррупцией, ... Но ведь и искоренение коррупции не предусматривает такую общественно бессмысленную деятельность, как борьба с коррупцией." - http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3505964/

    ОтветитьУдалить
  2. Я б голосно сміявся із "боротьби з корупцією" в Україні, якби це не було так...

    На мою думку причин корупції в Україні всього дві:
    1. БІДНІСТЬ НИЗІВ - тієї самої "більшості" українців і відсутність для них можливості отримувати достойну винагороду за свою працю.
    Чи може, наприклад, молодий вчитель, який отримує 1500грн/міс. хоча б достойно ПРОГОДУВАТИ і одягнути свою сім'ю? А як щодо таких благ, як авто чи будинок/квартира - про це навіть не варто мріяти тому, хто збирається жити чесно! Він змушений бути "корупціонером", бо немає в нього іншого виходу. І якщо ви мені почнете дорікати, мовляв нехай тоді шукає кращу роботу, що буде, якщо всі перестануть працювати на ту мізерну тисячу гривень???

    2. БЕЗНАКАЗАНІСТЬ ВЕРХІВ: якщо того ж таки молодого вчителя впіймають на хабарі, йому світить декілька років ув'язнення, а ті, хто крадуть мільярди - спокійно виїжджають (навіть не тікають!)за кордон і живуть собі приспівуючи.

    Тепер подивимося на результати "боротьби із корупцією" в Україні:
    1. Жити тій самій бідній більшості, стало ще важче
    2. Купа "справ", але жодних покарань для верхів
    3. Передача влади на місця - якщо це дійсно станеться, це може стати першим успішним кроком у направленні грошових потоків і влади до низів! Але, якщо не буде відповідальності...
    4. Створення поліції не вважаю особливим досягненням - це боротьба перш за все із наслідками, а не причиною (могли б підвищити ті ж зарплати міліціонерам і провести очищення)

    Які висновки? ...
    Скільки б ви не змінювали міліцію на поліцію, доки проста людина не зможе законно отримувати достойну винагороду за свою працю, низи будуть красти!
    Доки ті, хто справді обкрадає Україну, будуть далі ніжитись в своїх нових маєтках, верхи будуть красти!

    Що робити?
    1. Треба припинити клепати нові закони і нарешті починати карати за їх недотримання. При цьому починати треба саме з верхів!
    2. Ціни та тарифи в нас вже давно "європейські" - час вже б піднімати "африканські" зарплати

    Хто це може зробити?
    Я думаю, не варто чекати, що Ахметов, Фірташ, Коломойський, Порошенко чи будь-хто інший відмовиться отримувати ті надприбутки, до яких звикли. А депутати, прем'єр-міністр, судді чи правоохоронні органи почнуть карати один одного та олігархів.
    Змінити стан цієї системи може тільки зовнішнє втручання. Історія свідчить, що Росію це все влаштовувало.
    ЄС?
    США?
    Чи може ми так і залишилися під Росією і не варто надіятись на щось краще???
    Не знаю...

    ОтветитьУдалить