Общее·количество·просмотров·страницы

вторник, 27 октября 2020 г.

ЧОМУ ФІНЛЯНДІЯ НЕ ОГОЛОСИЛА МОБІЛІЗАЦІЇ

 

Знову пролунало «А от Фінляндія проти СРСР вистояла».



 

Друзі, Фінляндія не вистояла. Фінляндія війну програла. Лінію Маннергейма було прорвано, окуповано 11% території країни. Величезні втрати радянських військ? А коли це комуністи цінували людські життя? Головне - результат.

Так, Фінляндію не було захоплено цілком. Але це не заслуга фінів. Велика Британія і Франція пригрозили Сталіну війною. На той момент для СРСР це було дуже невигідно. Тому радянські війська зупинилися. А деякі захоплені території (як, наприклад, район Петсамо) фінам повернули. Проте будь-якої слушної миті з Кремля могла надійти команда «Вперед!» і беззахисна Фінляндія впала б.


Тепер цікаве. Ніхто фінів не врятував би, навіть Франція з Англією, якби не мудрий маршал Маннергейм.

Він так і не оголосив Радянському Союзу війну. Бо тоді, згідно з міжнародним правом, саме Фінляндія вважалася б винуватцем війни з усіма сумними наслідками.

У Фінляндії не було оголошено ні військового стану, ні навіть загальної мобілізації, бо їх також можна трактувати, як «акт агресії». Офіційно вважалося, що фінських мужиків призивають не на війну, а - на навчання.

Найголовніше - Фінляндія замість того, щоб «зійтися посередині» та «зазирнути в очі Сталіна», чинила - здавалося б безнадійний - але шалений спротив. Це не дало Сталіну «розкрутити» тему «народного уряду» маріонеткової Фінської Демократичної Республіки. Увесь світ бачив, що фіни в СРСР не хочуть.

Щоправда, це все не завадила тому, що Фінляндія у 1940-1941 році була предметом торгів між Молотовим та Гітлером, коли обговорювалися умови приєднання СРСР до країн «Осі». Така вже доля «малих держав» у великій геополітиці.

До чого це я все. Це відповідь тим критиканам Порошенка, які досі ще носяться з питанням «чому не оголосили війну», мов дурень з писаною торбою. І це відповідь тим, хто питає «що зробив Порошенко?»

Бо він якраз не дав зробити з України предмет торгу між Заходом та Росією. Як це йому вдалося - не знаю. Маннергейму не вдалося. Він змушений був прийняти «обмежений контингент» німецьких військ і таким чином зрештою Фінляндія втягнулася у Другу світову, за результатами якої залишилася без тих таки 11% території та ще й втратила порт Печенгу, а з ним і вихід до Північного океану.

ЗІ.

Історія нічому не вчить. Вона лише карає за незнання уроків.

А Платон сказав так: "Народ, який не знає, або забув своє минуле, не має майбутнього". Від себе додам: такий народ приречений ходити колом, причому ще й по граблях.

 Для вас, друзі. Тим, хто цікавиться минулим нашого народу. Бо в минулому так чи інакше вже щось подібне було.

А той, хто попереджений - той озброєний - каже стара латинська мудрість.

 Історичні розслідування найбільш таємничих сторінок історії, автором яких маю честь бути.

 Паперові книги (автограф гарантується) ви можете замовити тут: http://pavlopraviy.blogspot.com/2019/03/blog-post_16.html

 Електронні версії тут: https://pavlopraviy.blogspot.com/2018/10/blog-post.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий