вторник, 27 октября 2020 г.

ЧОМУ ФІНЛЯНДІЯ НЕ ОГОЛОСИЛА МОБІЛІЗАЦІЇ

 

Знову пролунало «А от Фінляндія проти СРСР вистояла».



 

Друзі, Фінляндія не вистояла. Фінляндія війну програла. Лінію Маннергейма було прорвано, окуповано 11% території країни. Величезні втрати радянських військ? А коли це комуністи цінували людські життя? Головне - результат.

Так, Фінляндію не було захоплено цілком. Але це не заслуга фінів. Велика Британія і Франція пригрозили Сталіну війною. На той момент для СРСР це було дуже невигідно. Тому радянські війська зупинилися. А деякі захоплені території (як, наприклад, район Петсамо) фінам повернули. Проте будь-якої слушної миті з Кремля могла надійти команда «Вперед!» і беззахисна Фінляндія впала б.


Тепер цікаве. Ніхто фінів не врятував би, навіть Франція з Англією, якби не мудрий маршал Маннергейм.

Він так і не оголосив Радянському Союзу війну. Бо тоді, згідно з міжнародним правом, саме Фінляндія вважалася б винуватцем війни з усіма сумними наслідками.

У Фінляндії не було оголошено ні військового стану, ні навіть загальної мобілізації, бо їх також можна трактувати, як «акт агресії». Офіційно вважалося, що фінських мужиків призивають не на війну, а - на навчання.

Найголовніше - Фінляндія замість того, щоб «зійтися посередині» та «зазирнути в очі Сталіна», чинила - здавалося б безнадійний - але шалений спротив. Це не дало Сталіну «розкрутити» тему «народного уряду» маріонеткової Фінської Демократичної Республіки. Увесь світ бачив, що фіни в СРСР не хочуть.

Щоправда, це все не завадила тому, що Фінляндія у 1940-1941 році була предметом торгів між Молотовим та Гітлером, коли обговорювалися умови приєднання СРСР до країн «Осі». Така вже доля «малих держав» у великій геополітиці.

До чого це я все. Це відповідь тим критиканам Порошенка, які досі ще носяться з питанням «чому не оголосили війну», мов дурень з писаною торбою. І це відповідь тим, хто питає «що зробив Порошенко?»

Бо він якраз не дав зробити з України предмет торгу між Заходом та Росією. Як це йому вдалося - не знаю. Маннергейму не вдалося. Він змушений був прийняти «обмежений контингент» німецьких військ і таким чином зрештою Фінляндія втягнулася у Другу світову, за результатами якої залишилася без тих таки 11% території та ще й втратила порт Печенгу, а з ним і вихід до Північного океану.

ЗІ.

Історія нічому не вчить. Вона лише карає за незнання уроків.

А Платон сказав так: "Народ, який не знає, або забув своє минуле, не має майбутнього". Від себе додам: такий народ приречений ходити колом, причому ще й по граблях.

 Для вас, друзі. Тим, хто цікавиться минулим нашого народу. Бо в минулому так чи інакше вже щось подібне було.

А той, хто попереджений - той озброєний - каже стара латинська мудрість.

 Історичні розслідування найбільш таємничих сторінок історії, автором яких маю честь бути.

 Паперові книги (автограф гарантується) ви можете замовити тут: http://pavlopraviy.blogspot.com/2019/03/blog-post_16.html

 Електронні версії тут: https://pavlopraviy.blogspot.com/2018/10/blog-post.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий