четверг, 9 декабря 2021 г.

ПРОТЕСТИ: ЗВОРОТНІЙ БІК МІСЯЦЯ

 

Знову на столицю України рухаються ФОПи. Знову на чолі у них – відомий громадський активіст, голова колись впливового, а нині маргінального руху «Save ФОП» пан Доротич. Останнім часом процес активізувався. Наступну акцію призначено на 14 грудня. Чи це погано? Ні. Кожен має право і навіть обовязок захищати свої права. Але є одне «але».



четверг, 2 декабря 2021 г.

МОСКОВСЬКІ БАТЮШКИ: БЛАГОДАТЬ ЗА ГОТІВКУ

 

Уже нікого навіть не дивує, коли у церкві Московського патріархату висить «прейскурант цін», мов у перукарні: хрещення – стільки-то; вінчання стільки, а відспівування стільки. І зітхають бабусі, віддаючи останню гривню за свічку: батюшці теж треба жити…



среда, 1 декабря 2021 г.

"ПОВТОРНО НЕ ЗАМОРОЖУВАТИ"

 

Якось Альберт Ейнштейн сказав: «Є дві безкінечні речі – Всесвіт та людська дурість. Утім, щодо Всесвіту я не певен».



четверг, 25 ноября 2021 г.

"ГРОАНТОЇДИ"

 

Нині Україну, мов снігом у січні, густо засипають гранти. Здебільшого – справа хороша. Те, на що немає ресурсів у держави фінансують закордонні організації, посольства, або приватні особи та компанії. Тут усе добре й це важливо. Але не про це зараз.



среда, 24 ноября 2021 г.

"ПОЛКОВНИКУ НИКТО НЕ ПИШЕТ"...

 

«Полковнику никто не пишет»(с). Насувається зима. Ситуація з мігрантами у Білорусі зависнула. Розрахунок «Бацьки» на те, що Євросоюз почне з ним переговори щодо долі мігрантів й таким чином визнає його легітимним президентом Білорусі провалився. Європейці свою позицію підкреслили чітко й зрозуміло.


четверг, 18 ноября 2021 г.

МОСКОВСЬКОГО БАТЮШКУ СПІЙМАЛИ НА ГАРЯЧОМУ

 

Правда і з дна морського виринає сухою, - говорить старе українське прислів’я. Ні для кого не таємниця, що батюшки Московського патріархату в України давно в вперто ведуть таємну боротьбу проти вакцинації від коронавірусу.



понедельник, 15 ноября 2021 г.

ВАКЦИНА, ПРАВА ЛЮДИНИ І ТАЄМНА ПОЛІТИКА

 

Війна між «ваксами» та «антиваксами» розгоряється. З обох боків сиплються аргументи «за» та «проти» і кожен має свою правду. Одні переконані, що вакцинація рятує від пандемії, інші мають переконання з точністю до навпаки.



четверг, 11 ноября 2021 г.

ПОЛЬЩА: ТРИВОЖНЕ СВЯТО

 

11 листопада Польща відзначає День незалежності. Вітаючи наших сусідів, згадаємо, що ми маємо дуже довгу і складну спільну історію. Довшу аніж історію співіснування з Московським царством а потім Росією. Не завжди наші стосунки були теплі. Це зараз ми друзі й маємо спільного геополітичного противника, а колись було не так.



среда, 10 ноября 2021 г.

ГРАНТИ, "ГРАНТОЇДИ" ТА ПОЛІТИКА

 

Україну буквально засипають закордонними грантами. Як напряму, так і через громадські організації в Україні, посольства, спільні урядові програми тощо. Є гранти приватні, є гранти від ООН, Євросоюзу, окремих країн або навіть навчальних закладів. Гарно це чи погано?



четверг, 4 ноября 2021 г.

ПРИНЦИП ЛОРДА ПАЛЬМЕРСТОНА

 

Нині Польща переживає значний економічний, соціальний і політичний підйом й починає серйозно претендувати на роль лідера у Балто-Чорноморському регіоні і навіть разом з Німеччиною та Францією на вплив всередині Європейського Союзу. Україна в силу обставин, що склалися (російська агресія та наявність 1084 кілометри спільного кордону з Білоруссю, яку все міцніше прибирає до рук Кремль) зараз сильно залежить від Польщі. А залежність від будь-кого є дуже неприємною штукою.



среда, 3 ноября 2021 г.

ПРИНЦИП МОЛЬТКЕ АБО ТРИ КОЛОНИ ПУТІНА В УКРАЇНІ

 

Колись видатний німецький полководець генерал-фельдмаршал Гельмут фон Мольтке розкрив таємницю своїх перемог однією фразою: «Рухатися порізно, бити разом». Потім цей військовий принцип використали у політиці більшовики на чолі з Леніним й досягли свого. Зараз принцип тих, хто у 1918 році засів у московському Кремлі, використовують нинішні його мешканці. Використовують проти України.



четверг, 28 октября 2021 г.

"ВОЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ" ЧИ "ВОЛИНСКА РІЗАНИНА"?

 

Є одне питання, що досі псує українсько-польські стосунки та активно використовується російською пропагандою в інформаційній війні проти України. Це події весни-літа 1943 року на Волині, які в Україні отримали назву «Волинської трагедії», а у Польщі та Росії – «Волинської різанини».



четверг, 21 октября 2021 г.

РЕЖИМ ЛУКАШЕНКА ВСТОЯВ?

 

Осінь. Природа засинає. Стихають і протести в Білорусі. Схоже на те, що режим Лукашенка встояв. Поки що.



среда, 20 октября 2021 г.

КІВА З АВТОМАТОМ, АБО ПРО СТАН УКРАЇНСЬКОГО "ЕЛЕКТОРАТУ"

 

«Скандальний народний депутат України від проросійської партії ОПЗЖ Ілля Ківа на річницю вбивства Степана Бандери проголосив себе «лідером антифашистського руху» і в публічному місці випустив у повітря кілька черг з автоматичної зброї, якою заборонено володіти цивільним особам».



вторник, 12 октября 2021 г.

"ГЕНЕРАЛІСІМУС", ЗАГНАНИЙ У КУТОК, НЕБЕЗПЕЧНІШИЙ УДВІЧІ

 

Чи варто зараз українцям відвідувати Білорусь? З будь-якою метою від бізнесу до зустрічі з родичами? Чим загрожує поїздка до сусідньої країни на тлі того, що там відбувається?



четверг, 7 октября 2021 г.

БОЙОВІ ЗАГОНИ МОНАХІВ

 

Нещодавно сталася дуже цікава подія. Загальноукраїнський «сходняк» православних монахів Московського патріархату.


среда, 6 октября 2021 г.

ПРО СТАЛІНСЬКИЙ "ПОРЯДОК"

Час від часу доводиться чути від тих, хто досі називає себе "радянськими людьми", мовляв, от за часів СРСР був порядок. Особливо у Сталіна - ніхто не крав і хабарів не брав.



среда, 29 сентября 2021 г.

УКРАЇНСЬКІ ПОПИ З МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ У... ЧОРНОГОРІЇ

 

Там де Московський патріархат – там біда. Там ворожнеча, насильство і обман. Не лише Україна стикається з цим.



вторник, 28 сентября 2021 г.

ЛУКАШЕНКО І БУЛЬБА: ДЛЯ БІЛОРУСІ ПОЧИНАЮТЬСЯ ТЕМНІ ЧАСИ

 

Білорусь стала імпортером картоплі. Це не жарт. Країна, яка славилася саме картоплею, зараз завозить її з інших країн.



четверг, 23 сентября 2021 г.

СПЕЦСЛУЖБИ БІЛОРУСІ АКТИВНО "ПРАЦЮЮТЬ" З УКРАЇНЦЯМИ

Диктаторські режими, як дракони, помирають важко. У більшості – разом з диктаторами. Які, чіпляючись за владу до останнього подиху, здатні на будь-який злочин та підступ; на будь-яку підлість.



воскресенье, 19 сентября 2021 г.

КОПНЯКОМ ПІД РОБОЧИЙ ОРГАН

               

Вибори до Державної думи Росії у Криму наводять на банальну, але невмирущу мислЮ: а життя насправді усе розставляє по своїх місцях. Пригадуєте паради «народовладдя» у Севастополі, Сімферополі, Феодосії, а також на Донбасі? Як там здурілі від путінської пропаганди натовпи військові частини штурмували та обирали «народних мерів»? Пригадуєте оте «теперь хоть камни с неба»?


пятница, 17 сентября 2021 г.

НЕ ПОЗВОЛЯЄМ

              Як же ж вони усі полюбляють на «народовладдя» посилатися. Мовляв, ми нічого іншого не хочемо, як забезпечити щоб народ сам свої інтереси захищав. Бо влада, бачте не здатна. А от народ як візьметься…



вторник, 14 сентября 2021 г.

МОСКОВСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ: ОСВЯТИТИ "СИНА САТАНИ"

              Любителям «світлого радянського минулого».

На фото - рік 1967. «Розвинений соціалізм». Офіційний прийом у Кремлі з нагоди річниці «Великої Жовтневої Соціалістичної Революції. Серед запрошених – вищі церковні ієрархи.



понедельник, 13 сентября 2021 г.

ІСТОРІЯ ПО-МОСКОВСЬКИ

 Як Москва писала для нас нашу історію? Будь ласка.



среда, 8 сентября 2021 г.

ВІРУСНІ ПОПИ

 

Є старе українське прислів’я: «Що нам не миле, то попу в кадило». Це якраз про наших батюшок з Московського патріархату, які розгорнули буйну підпільну діяльність з агітації проти вакцинації від коронавірусу.



вторник, 7 сентября 2021 г.

ПРО "БЕЗКОШТОВНУ" РАДЯНСЬКУ МЕДИЦИНУ

 

Один з головних аргументів тих, хто ностальгує по радянському минулому (або наслухався розповідей бабусь) – «безкоштовна» та «якісна» радянська медицина.



четверг, 2 сентября 2021 г.

ПРО КІЛОГРАМ ГРЕЧКИ ТА КУБОМЕТР ДРОВ

 

Є одна дуже делікатна тема, яку переважно обходять коли говорять про децентралізацію. Так, в цілому ця реформа мала позитивний результат й пішла на користь громадам. Але є підводна частина айсберга…



среда, 1 сентября 2021 г.

"ИДЕТ ВОЙНА НАРОДНАЯ"...

 

Досі «Велика Вітчизняна війна» є предметом особливих гордощів тих, хто жив в СРСР. Мовляв, нехай ми й жили бідно, зате фашизм перемогли. Практично одні, самі. Згуртувавшись навколо партії та особисто Сталіна. І кричали солдати, піднімаючись в атаку на німецькі кулемети: «За Родину, за Сталина!» Це живе досі. Перерісши майже на віру. На релігію. На цьому стоїть путінський «Русский мир».



среда, 25 августа 2021 г.

ПРО "КОВБАСУ ПО ДВА ДВАДЦЯТЬ" ТА "ПІВ-ВАРЕНИКА"

 

Ті, хто ностальгує за радянським минулим обов’язково згадують що «смачний пломбір», хліб та плавлений сирок «Дружба» коштували копійки й порівнюють з нинішніми цінами. На жаль, при цьому вони забувають порівняти кількість нулів у тодішній та нинішній зарплатні.



вторник, 17 августа 2021 г.

ЯК В СРСР "БЕЗКОШТОВНІ" КВАРТИРИ "РОЗДАВАЛИ"

 

Ті, хто ностальгують за СРСР, згадують та своїм дітям розповідають, що тоді квартири роздавали безкоштовно. Держава піклувалася про людину. Значить, не все так погано було в радянському минулому. Спогад про безкоштовні квартири стоїть поруч з іншим - про знамениту ковбасу по 2 рублі 20 копійок.



среда, 11 августа 2021 г.

ПРО "ЧОРНУ РАДУ" АБО "НАРОДОВЛАДДЯ" ПО-МОСКОВСЬКИ

 

Інформація для роздумів. Чітка історична паралель, яку не може не побачити нормальна людина. Її навіть дурень здатен помітити.



пятница, 6 августа 2021 г.

ВОВКИ В ОВЕЧІЙ ШКУРІ

 

Є на Житомирщині симпатичне селище Городниця. А у тій Городниці – монастир. Чоловічій. Московського патріархату. Править там широко відомий у вузьких колах архієпископ Олександр. Править тихо, але твердо, маючи високих покровителів не лише у Києві, але й далеко за його межами. Переважно у північному напряму.



понедельник, 2 августа 2021 г.

БІЙЦІ НЕВИДИМОГО ФРОНТУ

 

Найнебезпечніший ворог той, хто ховає своє обличчя. Носить маску і навіть форму твоєї армії. Такі люди називаються шпигунами. Їхнім завданням є не лише добувати секретну інформацію, але й проводити диверсії, саботаж, організовувати провокації – усе, аби дезорганізувати систему державного управління противника. Надзвичайну користь шпигунів відзначав ще знаменитий Сунь Цзи у своєму трактаті «Мистецтво війни».



четверг, 22 июля 2021 г.

ЩО ТАКЕ "НАРОДОВЛАСТЯ" І ЯК З НИМ БОРОТИСЯ

 

Інтернет нині велика сила. Майже як телебачення. Тому мережу давно використовують у політичній боротьбі й до того ж дуже ефективно. Не виключенням є Україна й існування величезної кількості сайтів або просто т. з. «лідерів суспільної думки» - ні для кого не таємниця.



вторник, 20 июля 2021 г.

НА ЗАМОВЛЕННЯ З МОСКВИ

Найзапекліші війни йдуть не за землі, а за людські душі та свідомість. Підкориш їх – здобудеш все. Це давно усвідомили в Кремлі й діють відповідно, кидаючи на цю невидиму війну колосальні ресурси.


четверг, 15 июля 2021 г.

"НАРОДОВЛАДДЯ" ВІД ПУТІНСЬКОГО КУМА

Останнім часом широко відомою у вузьких колах стає ідея т. з. «народовладдя». На це красиве, мов японська блешня слово, деякі українці реагують як і належить дурному щупакові – хапають, не думаючи.



пятница, 9 июля 2021 г.

ЯК СОЮЗНИКИ ЧЕРВОНУ АРМІЮ ВІД ПОГРОМУ РЯТУВАЛИ

 Радянська пропаганда стверджувала, що Другий фронт у Європі союзники відкрили аж 6 червня 1944 року, висадкою у Нормандії. Це абсолютна і нахабна брехня, яка мала на меті підперти міф про "вирішальний внесок СРСР у перемогу над фашизмом". Мовляв, союзники відкрили фронт у Європі вже тоді, коли результат війни був зрозумілий, а до цього участь у ній відтягували як могли.




пятница, 2 июля 2021 г.

РОССИЯ - РОДИНА СЛОНОВ ИЛИ РУССКАЯ БЕРЕЗКА VS УКРАИНСКОЙ ВИШНИ

 Добрый день, любимые мои ученики! Соскучились по уроку "исторического ликбеза"? Ну, что же, пристегиваемся к креслу нашей машины времени и поехали...

вторник, 8 июня 2021 г.

ПРО РУСЬ, "МАЛИЙ РИМ" ТА "ЕКСПЕРДІВ"...

 Тут один товаріщ, який, очевидно, визнав Україну раніше за Гондурас, але все ж пізніше за Еритрею, у коментарі видав перл:



вторник, 25 мая 2021 г.

 Якщо ви розумієте як поєднуються цікаві штуки:

вторник, 18 мая 2021 г.

ЗРАДНИК БАТЬКІВЩИНИ

 18 травня 1944 року почалася депортація кримських татар за "співробітництво з нацистами". Не зробили виключення ні для кого: ні для удов червоноармійців, які загинули на фронті, ні для немовлят, ні для беззубих старих.



понедельник, 12 апреля 2021 г.

ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ «БЛАТ»

 

Корупція буває лише в капіталістичних суспільствах, де панує атмосфера наживи і чистогану. В Радянському союзі корупції не було. Зовсім. Натомість був «блат».



вторник, 6 апреля 2021 г.

СОБАЧЕ СЕРЦЕ: ПРОДОВЖЕННЯ

 У тій, альтернативні реальності Поліграфу Поліграфовичу Шарікову вдалося вирватися з чіпких рук доктора Борменталя й уникнути зворотного перетворення на пса.



понедельник, 29 марта 2021 г.

500 МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ ЗА ГОЛОДНУ СМЕРТЬ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ

 29 березня 1933 року британський журналіст Ґарет Річард Вон Джонс надрукував свій перший репортаж про Голодомор.



воскресенье, 21 марта 2021 г.

понедельник, 15 марта 2021 г.

ОККУПАЦИЯ

 И снова урок "исторического ликбеза". Сегодня тематический - для тех, кто орет, выпучив глаза, о "Волынской резне". Пристегиваемся к нашей машине времени, чашечку кавы в руку и поехали.



четверг, 11 марта 2021 г.

ПРО "БАРЫГ"

 Сей пост будет на "общепонятном". И максимально просто. Дабы даже до самого тупого члена секты "Свидетели барыг" дошло.



понедельник, 1 марта 2021 г.

ЗЛОЧИН

 1 березня - день вшанування пам`яті жертв Корюківської трагедії.



суббота, 13 февраля 2021 г.

ЯК ГОРБАЧОВ КОМБАЙНЕРОМ БУВ

 Про Горбачова заведено писати і говорити як про великого демократа, ліберала, миротворця, руйнівника старої радянської системи, новатора, реформатора тощо.



воскресенье, 7 февраля 2021 г.

ОЛИГАРХ ИЛИ МАГНАТ?

 "Порошенко - олигарх. А олигархи - это зло". Такой коммент написал один товарищ из Фейсбука. Ну, что же, давайте разбираться - действительно ли Порошенко олигарх и правда ли, что олигархия - это всегда плохо.