Общее·количество·просмотров·страницы

пятница, 13 января 2017 г.

Нейтралітет України? Я тільки "за"...

Тут у нас почалася жвава дискусія щодо пропозиції деяких політиків та бізнесменів оголосити Україну нейтральною державою. Очевидно мається на увазі т.з. постійний нейтралітет, як у Швеції, Австрії, Фінляндії, Швейцарії та Ліхтенштейну.


Що ж. Ідея класна. Дуже приваблива. Оголосив себе «нейтралом» і сиди, радій. А ще на армії яка економія! А ще в нейтральних країнах всі інші так полюбляють гроші ховати. Лєпота…
А тепер малесенька така ложечка дьогтю у велику красиву діжку солодкого меду пана Пінчука. Я розумію, що для багатьох товаришів, переважно на Сході та Півдні України ідея (яка, до речі, просувалася ще Януковичем) нейтралітету дуже приваблива, тіпо дружим і з НАТО, і - головне - з Росією теж дружимо.
Але.
Ох, вже це, мені «але»...
Оголосити себе нейтралом мало. Треба аби оточуючі тебе таким визнавали. Ми вже мали гарантії безпеки по Будапештському меморандумі від Росії. Ну і шо? Зупинило це Путіна? Пан Янукович у січні 2011року затвердив Закон про позаблоковий статус України, фактично - той самий нейтралітет. Ну і шо, помоглося воно нам?
А от ще приклад. Швейцарія. Куди вже нейтральніша держава. Але влітку 1940 року її ледь не було окуповано Гітлером (операція «Танненбаум»). Завадила не те, що німці начебто злякалися страшної швейцарської армії, яка має колосальний потенціал для напівпартизанської війни. І навіть не швейцарські банкіри нажахали фюрера, як досі хтось вважає. Гітлер елементарно «просохатив» зручний літній час, взимку воювати в горах Швейцарії дійсно не камільфо, а наступного, 1941 року Німеччина вже мала інші клопоти, не до Швейцарії було.
Нейтралом бути вигідно. Нейтралом бути гарно. Усі несуть тобі гроші. Усі прагнуть купити у твоїй країні нерухомість. Недаремно нейтральні країни - Австрія, Ліхтенштейн, Швеція лускаються від іноземних грошей. Але.
Якщо черговому Гітлеру бахне в голову і він залізе до нейтральної країни - той нейтралітет повернеться іншим боком: країна залишиться сам на сам з агресором. Ніхто за неї не воюватиме. Бельгія у 1914 році спробувала смачних бубликів «нейтралітету», з того часу воліє мати за плечима щось надійніше за папірець про нейтралітет.
Нейтральним бути гарно. Наприклад, Ліхтенштейну: його здавна прикривають спинами країни НАТО. А корони в неї безпосередньо з двома нейтральними державами – Швейцарією та Австрією. Добре і Швейцарії - з одного боку Франція, з іншого Німеччина, а з півдня - Італія. Хто нападатиме?
Австрія захищена дуже потужною персональною угодою: її такою зробили країни-переможниці у Другій світовій. Її нейтралітет прийшов на заміну окупації військами СРСР, Англії та США. Відповідно, напад з боку будь-кого з них автоматично веде до війни з іншою стороною: Потсдам, друзі, Потсдам.
А що робити Фінляндії, яка має безпосередній кордон з рашистською Росією? А що робити Швеції?
Тому вони, як тільки у Москві почав встановлюватися режим фюрера Путіна, почали торувати собі дорогу в НАТО. Одночасно. Щось їм не дуже зручно, в нейтральному статусі стало, прокинувся смажений півник…
Молдова оголосила постійний нейтралітет. Питання: якщо Путін дасть команду і з Придністровії на Кишинів посунуть «іхтамнети», наскільки швидко ці «іхтанеті» доїдуть до стольного града Молдови і засунуть бомажку з нейтралітетом поміж булок президентові Молдови, а заразом і усім парламентарям? Щось підказує, що навіть Румунія не впишеться.
Туркменістан з 1995 року - постійно нейтральна країна. Хто кинеться її захищати, якщо геносе Владімір оголосить, що президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов ночами ґвалтує вагітних російських снігурів, тому йому теж треба щось кудись запхати? Щось мені здається, шо реакція ООН (яка, до речі, визнає нейтралітет Туркменістану офіційно) обмежиться висловлюванням чергової «заклопотаності».
Нейтралом класно бути, коли ти в оточенні Німеччини, Франції та Італії. В іншому випадку треба постійно гострити сокиру та сталити обух. Це - головна гарантія нейтрального статусу будь-якої держави.
А у нас 1974 кілометри сухопутного кордону з Третім Римом. Плюс 321 кілометр морського. А ще 1084 кілометри кордону з Білоруссю. Котра – нагадаю декому – є частиною Російсько-Білоруської союзної держави.
Тому мекати про нейтралітет в умовах, коли у Москві політична еліта, не криючись, патякає про те, що Україну треба розбомбити і захопити її багаті землі та потужні заводи – це треба бути або феєричним довбодятлом, або агентом ворожоої розвідки.
Моя думка, якої нікому не нав`язую - для України дійсно найкраще бути нейтральною. Я тільки "за". Тоді і гроші в наших банках ховатимуть сусіди, і нерухомість на Чорноморському узбережжі Херсонської области купуватимуть.
Але перед тим як оголосити себе нейтралами, спершу треба обзавестися хоча б десятком ракет типу Р-36М, більш відомою у світі як SS-18 Satan з відповідними боєголовками, а також по парі сотень «Вільх», «Нептунів» та «Громів».
Щоб не опинитися в позі Бельгії 3 серпня 1914 року.

ПАВЛО  ПРАВИЙ

2 комментария:

  1. Мабудь, кращэ й не скажэш! Дяккую, колэго!

    ОтветитьУдалить
  2. Скільки часу втрачено починаючи з 1 грудня 1991р... Скільки помилок зроблено за 23 роки незалежності... Хочеться себе за лікоть вкусити з відчаю.... Скільки му.даків вибрано (Кравчук, Кучма, Ющенко, Янукович)... Які колосальні "авгієві конющні" дістались Порошенку в травні 2014... Країна в небезпеці... Не про нейтралітет треба думати, а про те, як зменшити вплив "пятиколонників" т "шестиколонників"...

    ОтветитьУдалить