Общее·количество·просмотров·страницы

понедельник, 29 июня 2020 г.

ЯК ВИГРАТИ БИТВУ І ПРОГРАТИ ВІЙНУ


29 червня 1659 року 60-тисячне союзне козацько-татарське військо при 4 тисячах найманців (поляків, валахів та сербів) вщент розтрощило стотисячне московське військо у битві під Конотопом.

 
У Москві поширилися чутки, що Виговський і Мехмед IV Ґерай уже недалеко і це спричинило страшну паніку. Цар «тішайший» Олексій Михайлович збирався утікати із своєї столиці.

Але... У цей час запорожці на чолі з Сірком, котрий тоді протистояв Виговському, ударили на Крим, що дало привід ханові вийти з війни. Сам Мехмед IV Ґерай був зацікавлений у послабленні Московії, але аж ніяк не її знищенні та посиленні Гетьманщини.

На шляху відступу татари пограбували Лівобережну Україну, взявши колосальний ясир, що підсилило негативне ставлення місцевого населення до Виговського.

Так українці, вигравши битву, програли війну. Через внутрішні чвари та промосковську «п`яту колону».

Цікаво, що Сірко, який фактично врятував Московію своїм рейдом на Крим, був послідовним і лютим її ворогом. Він навідріз відмовився підписувати Переяславську угоду, а потім і Переяславські статті 1659 року, які стали прямим наслідком поразки Гетьманщини у війні з Московією, яку спричинив той таки похід Сірка у Крим. Виговський для Сірка був більшим ворогом, аніж московський цар.

Така от наша історія - іншого слова як «моторошна» не добереш. Самі себе знищували, причому усі були патріотами. У сучасних реаліях України ви легко відшукаєте аналогію.

P.S.
«ТАЄМНА ІСТОРІЯ МОСКОВІЇ У ПОРТРЕТАХ ЇЇ ВОЛОДАРІВ»
- нова книга, автором якої маю честь бути. У ній ви побачите не лише цей драматичний епізод у стосунках України-Руси та Московським царством. Ви побачите справжню, ту, що її Кремль намагається приховати, історію.
Книгу розраховано на широке коло читачів.


Замовити електронну версію цієї, та інших книг автора можна за посиланням: https://pavlopraviy.blogspot.com/2018/10/blog-post.html…

Комментариев нет:

Отправить комментарий