Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 26 января 2017 г.

Особистий ретинг найбільших фейків 2016

А давайте озирнемося у минулий рік і згадаємо… фейки. Пропоную власний рейтинг найбільшої та найнахабнішої брехні, яку продукують наші вороги на інформаційно-ідеологічному фронті. Із згадуванням тих, хто цю брехню поширював.


На п’ятому місці
«шкарпетки для спецназу», про які повідомив сайт «Українські новини», власником якого є Дмитро Фірташ. Власне, це навіть фейком не назвеш. Тут спрацьовано набагато тонше. Тут – фейк контекстний. Тобто, взято реальний факт, але його подано таким чином, що в душі рецепієнта «ярость благородная вскипает, как волна».
Милуємося:
«Національне антикорупційне бюро закупило зимові шкарпетки для спецназу бюро за ціною 373 гривні за одну пару» (http://ukranews.com/ua/news/405483-antykorupciyne-byuro-zakupylo-zymovi-shkarpetky-dlya-svogo-specnazu-po-373-grn-za-paru).
Цю новину, не змінюючи ані слова, швидко перепостили «Цензор.Нет» (Юрій Бутусов) «ZIK» (фактично належить Анатолію Гриценко) та десятки відомих та маловідомих ресурсів, а також блогерів, наприклад, вікопомний Сергій Руденко.

Дійсно, для людини, яка купує собі шкарпетки за 15 гривень така ціна здається захмарною. Одразу виникає уявлення про масштабну корупцію в Антикорупційному бюро. На що й розраховано. Одразу Україною понеслася хвиля постів про «золоті шкарпетки для спецназу».
Насправді, шкарпетки для спецпідрозділів – це зовсім інше, ніж те, шо випускає Житомирська панчішна фабрика. Не лише цей предмет – вся екіпіровка спецпідрозділів коштує великі гроші. І 13-14 доларів за пару шкарпеток (за тодішнім курсом) – це нормальна ціна. Наприклад, в магазинах Києва тактичні шкарпетки, не найдорожчі, «5.11 Tactical Merino Wool Cold Weather OTC Sock» можна купити за 657 грн, тобто майже за 24 долари.
Усвідомивши, що його схопили за руку, Анатолій Гриценко, а слідом за ним і багато цікавих блогерів, почали нити на тему «А нащо антикорупційному спецназу таке екіпірування, вони ж корупціонерів не в Арктиці затримуватимуть, а в теплих кабінетах».
Очевидно, з точки зору пана Гриценка температурний режим в кабінетах дає підставу одягти український спецпідрозділ у спідниці з бананового листя, а в якості зброї підійдуть бумеранги, кийки а плетені з лози щити – все одно у корупціонерів зброї немає, навіщо спецназу бронежилети та автомати.
Ми з цим сперечатися не будемо. Відомо, що з людьми певного рівня розумового розвитку сперечатися сенсу немає.

На четвертому місці
фейк про «панамські офшори Порошенка». Цю напівбрехню вигадав журналіст «Громадського-ТБ» Дмитро Гнап. Вище в рейтингу її не можна поставити через регіт, який викликає «гігантська» сума, що перебувала на рахунку офшору.
«Розслідування» Гнапа давно вже спростовано та висміяно як економістами, так і нормальними журналістами. Воно висміяно і нормальними людьми – адже 3 тисячі доларів, які Гнап «виявив» на рахунках, аж ніяк не вкладалися у страшну казку про «виведення мільярдів податків».

Пізніше спеціалісти всесвітньо відомої компанії Rothschild Trust повідомили, що знамениті «офшори» було створено для реструктуризації корпорації «Рошен» у процесі підготовки її до продажу і це є нормальна загальносвітова практика.
Але пан Дмитро досі тримається за свою брехню, як потопаючий у відстійниках станції аерації за випадкову пластикову пляшку від «Жигулівського», вигадуючи все нові й нові фейки, які каламутять поверхню аераційної маси досі.

На третьому місці
- брехня про шоколадки «Рошен», на обгортці яких було привітання зі святом 23 лютого і навіть георгіївська стрічка була присутня.
Цю брехню випустив у світ сайт, зареєстрований в Росії (свідоцтво Ел № ФС77-50166 від 15 червня 2012). Головний редактор — Сунгоркін С. Н. Шеф-редактор сайту — Носова О. В.
Потім цей фейк було вкинуто у соціальні мережі, де його підхопили окремі «блогери», а слідом за ними ті, кого в Україні звуть «зрадофілами». А вже після цього із підзаголовком «Укринские блогеры активно обсуждают…», вже як «доведений факт», фейк розповсюдили російські ЗМІ, зокрема «Комсомольська правда».

Скоро знову 23 лютого і знову напевне випливе цей фейк у супроводі неякісного фотошопу. Насправді, ввезення продукції «Рошен» з території України заборонено ще у 2013 році. А знаменита Ліпецька фабрика, на яку кивають російські тролі та українські «зрадофіли», ніколи не виробляла шоколаду – лише карамель. Там навіть лінії шоколадної немає.

На другому місці
- брехня про 24 маєтки Арсенія Яценюка в США, які пішли у світ у листопаді 2016 року з легкої руки «блогера і громадського діяча» Олега Торгало.
Під загрозою судового переслідування пан Олег пустив сльозу каяття і вдарив себе у груди:
«Я заявляю, що мої обвинувальні твердження з приводу покупки вілл виявилися просто переказом пліток з Майямі. Я приношу свої вибачення Арсенію Яценюку» (http://ipress.ua/news/bloger_torgalo_vybachyvsya_pered_yatsenyukom_za_brehnyu_pro_pokupku_24_vill_u_ssha_190785.html?).

Проте і тут цікава річ: «сенсація» Торгало величезною хвилею цунамі пройшлася по багатьом телеканалам, в т.ч. російським, наприклад Рен-ТВ опублікувало «одкровення» від Торгало під заголовком: «Герой «Майдана» купил «маленький город» в США», а вибачення чомусь по телевізору не показували і про те, що це брехня не розповідали.

Безумовний чемпіон
фейк про «перший мільярд» Яценюка. Масштабно. Запустив цю брехню у світ «громадський діяч і волонтер» Олексій Мочанов.
Цю «сенсацію» Мочанов збацав, щоправда, у серпні 2015 року, але «розкрутка» її йшла протягом всього 2016-го. І не лише в інтернеті, але й практично по всіх телеканалах. Навіть зараз на вулиці можна часто почути від бабусь у мохерових беретах про Яценюка та його «перший мільярд».
Аби переконатися, що Мочанов свідомо брехав, згадаємо його слова:
«Кілька тижнів тому у Арсенія Петровича - прізвище не назву, самі здогадайтеся, про кого йдеться - була закрита вечірка, де він відзначав свій перший «ярд» ... Саме війна дозволила заробити ... У нас, у найбіднішій країні Європи, як і раніше найбільша кількість мільярдерів, і кількість ця примножується...» (http://volianarodu.org.ua/uk/Ekonomika-i-biznes/Yatseniuk-vidznachyv-sviy-pershyy-milyard-zaroblenyy-na-viyni-Oleksiy-Mochanov-ViDEO).
Бачите? Великий «правдоруб», знаючи, що каже неправду, убезпечував себе від судового переслідування за наклеп: «прізвища не скажу». А це ж не вперше, коли пана «автомайданщика» ловлять на, м’яко кажучи, неправді. Можна сказати, що професія Мочанова – «гонщик» у світлі його «викриттів» набуває геть іншого сенсу…

Лише у жовтні 2016 року Мочанов промурмотів, що «готовий вибачитися». Стверджував, що його ввели в оману:
«Я реально неловко себя чувствую из-за того, что я это все озвучил» (http://ru.tsn.ua/politika/mochanov-gotov-izvinitsya-pered-yacenyukom-za-pervyy-milliard-726509.html).
Чи не здається вам, що вони в одну дуду дудять і що їх в одному кабінеті інструктують, як вибачатися?

Цікаво, що брехню Мочанов розганяв через телевізор, а от про те що це була брехня сподобився прописати лише на своїй сторінці у Фейсбуці. Знайомий почерк, правда?

ПАВЛО  ПРАВИЙ

2 комментария: