Общее·количество·просмотров·страницы

среда, 1 сентября 2021 г.

"ИДЕТ ВОЙНА НАРОДНАЯ"...

 

Досі «Велика Вітчизняна війна» є предметом особливих гордощів тих, хто жив в СРСР. Мовляв, нехай ми й жили бідно, зате фашизм перемогли. Практично одні, самі. Згуртувавшись навколо партії та особисто Сталіна. І кричали солдати, піднімаючись в атаку на німецькі кулемети: «За Родину, за Сталина!» Це живе досі. Перерісши майже на віру. На релігію. На цьому стоїть путінський «Русский мир».



Почнемо з того, що назву цю вигадала сталінська пропаганда за аналогією з Вітчизняною війною 1812 року. Там і там, мовляв, «вороже нашестя». І стало – як колись - усе «отечество» від малого до старого під мудрим керівництвом ВКП(б) і особисто товариша Сталіна до боротьби. Але пропаганда не згадувала, що «Вітчизняною» війна 1812 року називалася не тому, що була масовою, а тому, що Російська армія на відміну від інших війн з Наполеоном, вела її не за кордоном, в на власній території, «у вітчизні».

З 1941 про 1945 роки більш ніж півтора мільйони радянських громадян воювали на боці Вермахту та військ СС. Півтора мільйони. Пропаганда ніколи не розповідала про «хіві» - добровільних помічників Вермахту з числа громадян СРСР. У 1943 році у штаті кожної німецької піхотної дивізії таких було до 20% «хіві».  Досі мало кому відомо, що третину особового складу армії Паулюса у Сталінграді складали саме «хіві». Плюс численні батальйони допоміжної поліції. Плюс окремі формування – лише одна «Російська визвольна армія» мала у 1945 році 130 тисяч бійців.

До цього числа не включено сотні тисяч співробітників «цивільних адміністрацій» на окупованих територіях СРСР – від чиновників міських адміністрацій до сільських війтів, пожежників, співробітників кримінальної поліції тощо.

З початком протистояння Німеччини та СРСР проти комуністів спалахнули численні повстання від Литви, Білорусі та України до Кавказу, Калмикії та Сибіру. Значна частина гноблених радянських людей з початком цієї кампанії сподівалася на німців як на визволителів від колгоспного рабства, концтаборів ГУЛАГу та свавілля чекістів.

Була маса тих, хто боровся і проти німців, і проти «совєтів» - це й «лісові брати» у Прибалтиці, це й бійці УПА-«Поліська Січ» та «бандерівської» УПА в Україні; це й повстанці Чечні, Дагестану, Калмикії, Сибіру.

Було – особливо серед молоді – чимало фанатиків Сталіна та партії. Це зрозуміло: масована пропаганда та систематичне «промивання мозку» давалися взнаки. Їх були сотні тисяч – тих, хто у 1932-1933 забирав останню зернину у селян та стріляв у беззбройний натовп голодних людей; хто охороняв табори ГУЛАГу. Ті, хто дійсно гуртувався навколо партії та її Генерального секретаря.

Але найбільша категорія - мобілізовані. Ті, хто майже ненавчені, часто навіть не перевдягнені у військовий однострій, піднімалися в атаку під хриплі матюки, що рвали горлянки. А позаду – загороджувальний загін.

Правда в тому, що ніякої Великої Вітчизняної Війни не було. Була Друга світова. Гітлер напав на Польщу і Сталін теж. Під час вторгнення у Польщу Червона Армія втратила убитими, пораненими та зниклими без вісти майже три тисячі солдат і командирів. Що це як не війна?

А потім Сталін вдерся у Фінляндію. Захопив, за домовленістю з Гітлером Прибалтику та частину Румунії, в тому числі Північну Буковину, яка навіть Російській імперії ніколи не належала. А Гітлер посунув у Данію, Норвегію, Бельгію, Грецію… В вітав Гітлер теплими словами Сталіна з 60-річчям, а той Гітлера – з перемогою над Францією. І вели таємні переговори про вступ СРСР у війну проти Британії та її поділ.

Нині 1 вересня. Згадаймо як було насправді: СРСР вступив у Другу світову фактичним союзником Німеччини, а вийшов з неї їхнім противником, на боці Антигітлерівської коаліції. Ось така реальна історія, у якій було все, і героїзм і зрада; звитяга і боягузтво.  Не було лише криків радянських солдат «За Родину, за Сталина». Це – як і «Велику Вітчизняну» - пропаганда вигадала, аби прикрити ганебний союз з нацистами у 1939-1941 роках.

На фото: Радянські та німецькі офіцери в окупованій Польщі. Як писав Сталін – «Дружба, скріплена пролитою спільно кров`ю».

3 комментария:

  1. "Була маса тих, хто боровся і проти німців, і проти «совєтів» - це й «лісові брати» у Прибалтиці, це й бійці УПА-«Поліська Січ» та «бандерівської» УПА в Україні; це й повстанці Чечні, Дагестану, Калмикії, Сибіру"(с).
    Були...Але дуже небагато. Чечня, Дагестан , Калмикія... Хм...А хіба до Дагестану та Сибіру дійшов Вермахт? Та Дагестан був окупований?
    Серед очильників бандерівської УПА майже нема питань хіба що до Дмитра Клячківського. А інші...проти яких "німців" вони боролися? У батальонах "Роланд" та "Нахтігаль", у 201 шуцманшафті?
    В той час, коли генерал Андерс та тисячі українців в складі його армії , які на 1 вересня 1939 року юридично не були громадянами СРСР, не приймаючи ніяким чином радянську систему та владу, знайшли способи дістатися західного театру та стати під прапори союзних держав для боротьби з нацизмом, покидьки типу Шухевича, Побігущего, Палієнко, Паліїва пішли служити в Абвер, поліцію та СС. Ще ті "борці" з нацизмом, авжеж. )))
    Про цілі 2 дивізії латишських СС , вже промовчимо, то таке...
    Півтора мільони громадян СРСР у складі Вермахту нікуди не дінуться звичайно. Але про те що то була не Велика Вітчизняна - підіть розкажіть тим , хто окупацію пережив, та Червону Армію зустрічав квітами. Вони Вам повірять.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Звична пісня. Не пожаліли часу на многобукоф. Ви би ще фотографію Гелена, яку видають за "гауптмана" Бандеру запостили для повноти картини малоосвіченого прибитого радянським Агітпропом "совка". На жаль, свого часу таких, як Ви комуняк, катів чекістських не повісили поряд з нацистами та есесівцями. Світ би дихав вільніше. Але на щастя ви поступово вимираєте, мов вражені проказою. І це добре. Замість вас нормальні люди житимуть.

      Удалить
    2. Замість аргументованих відповідей на приведені факти та запитання - лише образи. Це типовий стиль спілкування сучасного українського "патріота" та обличчя сучасної української історичної "науки".
      Тому ще раз запитання. Які райони Дагестана або Сибіру були окуповані військами нацистської Німеччини або її союзників під час Другої Світової війни 1939-1945рр? Якщо це таки було, а нам, пересічним невідомо - то будь ласка , посилання хоча б на одне джерело.
      Далі ще - якщо усі названі вище мною в коментарі особи (яких зараз в Україні вважають ніби то героями) не служили в нацистських силових структурах та добровільно не співпрацювали з окупантами (окрім згаданого Клячківського - там питань нема )- теж будь ласка , спростуйте з посиланням на документи.
      Чи це так , як та сама ліпецька наречена Герінга?- при тому ,що вона була досить тендітна , але не лізе навіть в досить широкі двері Інституту національної пам'яті.

      Удалить