Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 2 марта 2017 г.

Кривавий бізнес

Сьогодні я дуже злий. Тому буду дуже брутальним. Тих, хто бачив шахту лише на картинці, не відрізнить шматок антрациту від штибу, прошу: заткніть пащі, читайте уважно, якщо хочете і думайте, якщо можете. Або самовидалитися – мені все одно.




Рвонула шахта № 10 «Степова» ВАТ ДП «Львіввугілля». 8 трупів, 6 в лікарні і за досвідом скажу, що кількість жертв не остаточна. Ще не було попередніх висновків щодо причини катастрофи, а я вже її знав. Не хвалюся – кажу як є. І вже надійшло підтвердження моїй здогадці: вибух шахтного газу, ЩО НАКОПИЧИВСЯ у виробітці на горизонті 550 метрів. Звідки я знав?
Шахта «Північна» ВО «Дзержинськвугілля, на якій я працював до вступу у виш, відноситься до числа надкатегорійних за небезпекою викиду метану та вибуху газопилової суміші. Надкатегорійна – це значить, небезпечніше вже нема куди. Будь-яка іскра – і потужний вибух, еквівалентом у 500-1000 кіло тринітротолуолу у замкненому просторі просто знищує добичну дільницю. Разом з десятками гірників.
От чому придурка, який бере з собою в шахту сірники та сигарети, хлопці буквально убивають. Ногами.
У Червонограді більшість шахт, наскільки мені відомо – також надкатегорійні. Тому технологія вийомки вугілля тут теж своєрідна. Звідки береться той «шахтний газ», тобто - метан? З вугільного пласту (ціляку) та породи навколо нього. У вугіллі є мікроскопічні тріщинки, або невеличкі каверни, де метан утримується під високим тиском. По мірі того, як вугілля рубається, метан виходить у лаву та штрека. І коли його концентрація сягає критичного рівня, відбувається вибух. Іноді навіть без видимої іскри.
Аби цього не сталося, на головному стволі шахти працює потужний Головний вентилятор, який витягає з шахти повітря разом з метаном на гора. Проте буває так, що вентиляція не може впоратися і метан поступово накопичується. Тоді вихід один: призупиняти видобуток і чекати доки виробітки не провітряться.
Про небезпечну концентрацію метану повідомляють спеціальні датчики. Проте буває так, що правила безпеки ігноруються. Траплялося, шахтарі самі вимикали датчики, що волали про небезпеку, бо треба було «дать стране угля». І давали. На шахті це називається «день підвищеного видубутку». Або кілька днів поспіль… В більшості випадків обходилося. Тільки пара моїх однокласників давно вже лежить на ціинтарі...
Так от, тепер внємліть мені уважно. Я не брешу – щойно вчора поривався написати, що у світлі блокади Поросюком-Гришиним ОРДЛО, чекаю на якусь катастрофу в Червонограді. Бо дефіцит енергетичного вугілля на ТЕС треба якось покривати. Не написав. Бо не знаю, як в Червонограді, а на Доньасі за подібне "каркання" можна без зубів залишитися.
Але нікуди не дінешся - передчуття не підвело. Країні потрібно вугілля. Львівські шахти підвищили добовий видобуток. Відповідно, вентиляція не впоралася і…
Хто винен? Звісно, винні ті, хто мав моніторити рівень концентрації метану, тобто – гірничні майстри, начальники дільниць, інженер по ТБ, директор. Це – безпосередні винуватці і найочевидніші. Щодо решти – не все так просто.
Треба знати гірників. Будь то найнижчий в шахтарській ієрархії гірничий робочий підземний ІІІ розряду і аж до директора шахти. Гірники звикли грати зі смертю в орлянку. Вони з нею живуть. Відповідно, випрацьовується своєрідне ставлення до небезпеки.
От вам приклад: найулюбленіша ситуація для забійника – це коли пласт тріщить. В буквальному сенсі – вугілля в ціляку потріскує. Це значить, що пішов метан. Але одночасно з цим тріскається – значить стає м’якшим і легко рубається. Достатньо торкнутися молотком і воно само сиплеться під ноги.  І замість 8 тон за нормою, можна легко вирубати 20, 30, 80, 100 тон. Власне, саме так ставляться нікому не потрібні «стахановські рекорди».
Що відбулося на «Степовій»? Гарантую, що директор отримав з міністерства відмашку: давай стільки вугілля, скільки зможеш, і ще трохи зверху. Все заберемо!
І він давав. Давав разом з усіма гірниками, для яких настав зоряний час: ще недавно «Львіввугілля» працювало на 50% потужності. Величезні борги по зарплатні, а тут раптом шанс заробити. Заробити усім, і шахті (на обладнання, транспорт, підготовку нового добичного горизонту) і до останнього забійника, лісогона, прохідника, слюсаря.
У таких випадках датчики рівня метану вижити шансів не мають. Вони приречені. «Дайош странє угля!»
Так, вони – винні, гірники. Правила на шахтах писані кров’ю – це були перші слова мого наставника на ВКК. Проте справжні винуватці – не там.
Насправді всіх цих шахтарів убили Поросюк, Семенченко і їхні фанати, тупоумні «совки», якими легко маніпулює російська пропаганда. Ви їх убили, панове «патріоти». І продовжуєте убивати українську промисловість та енергетику. Втім, про енергетику – вже говорено-переговорено.
Знаєте, пригадується фільм про радянських партизанів. Там лежать підривники, замінувавши міст, і чекають. І от по мосту іде німецький ешелон з танками. А під мостом якраз пливе баржа, на якій везуть радянських полонених. Один партизан реве: «Підривай». Інший чекає, коли баржа пропливе. «Патріот» горлає, тіпу – підривай, все одно на баржі зрадники. Інший дочекався, коли баржа пройшла (але пройшов і потяг), після чого здійснив підрив, сказавши: «Мені наказано підірвати міст, а про ешелон ніяких вказівок не було».
Розумієте, панове «блокіратори», «відрізателі Донбасу», «обгороджуваі колючим дротом» і подібна шушера, на що я натякаю? На тупого, дурного зарозумілого «совка». Який радісно хіхотить, потираючи руки, коли бачить пику Гришина. Для нього, «совка», всі гірники на окупованій території, які працювали на тамтешніх шахтах; які, між іншим, платили зі своїх зарплат 1,5% військовий збір на утримання нашої армії; які платили до державного бюджету України; які, отримуючи нещасні 3-4 тисячі ГРИВЕНЬ зарплати, відчували зв'язок з Україною і її підтримку – для цих «совків» вони всі – люди другого сорту. Зрадники. Як ті, на баржі. Ви за ментальністю від того партизана (до речі, по сюжету фільма – екаведешник, здається) не відрізняєтеся.
Правда, на відміну від партизана, наші «патріоти» на війну не хочуть. Від мобілізації ховаються. Вони виносять вирок хто є зрадником, а хто ні, з теплих кухонь. Такий собі кухонно-пивний патріотизм.
Бо «совок» - це не обов’язково мужик у м’ятому піджаку і картузі в черзі за ковбасою по 2-20. Буває так, що людина одягне вишиванку, повісить на покутті портрет Бандери, а духовно і ментально – стовідсотковий «совок».
І коли ви, панове «патріото-совки» плакатимете від щастя, спостерігаючи в «кретиноскопі» вгодовану пику феесбешного холуя Семенченка, пам’ятайте – саме він убив львівських шахтарів. А ви йому допомогли. Ви – його поплічники. Завдяки вам він робить свій маленький гешефтик на крові, в тому числі й крові львівських шахтарів.

P.S. Тільки про Роттердам не треба, дуже вас прошу. Ще три тижні ви про нього навіть не чули. Половина з вас на мапі його не знайде і без Гуглу не скаже, де те місто знаходиться – в Голландії, Нідерландах, чи все-таки в Бельгії. А може – у Фламандії? Зате крутими експердами себе відчули, правда? Розбираємося і у вугіллі, і в енергетиці і в технології коксування.
Тільки про хлопців-шахтарів львівських, які через вас загинули згадайте. І очі їхніх дітей увіть. Може, в душі щось ворухнеться. Хоча – навряд. Звідки душа у «совка»…
Тому можете починати обзивати мене різними негарними словами і триндіти мантру, що її фессбешники вам вклали у мізки про «торгівлю з ворогом».

А я вип’ю сто грам за хлопців…

23 комментария:

  1. Ты, вышиватник, еще забыл написать- что Донбасс (шахтеры) кормят Украину. А Семенченко виноват во всех проблемах в угольной промышленности от времен ее зачатия. А яныки, ахметы, порошенки, яценюки, фирташи- не при чем. "Сука, ты майор". Найди сам из какого это фильма, кинолюбитель хренов. Чувак тебе прежде, чем писать на такие темы, надо внимательно присмотреться к расейским телепузикам, которые насмотревшись телевизор, рассказывают нам украинцам что на Украине происходит. Ты и есть телеробот украинский. Вот это о тебе: «совок» - це не обов’язково мужик у м’ятому піджаку і картузі в черзі за ковбасою по 2-20. Буває так, що людина одягне вишиванку, повісить на покутті портрет Бандери, а духовно і ментально – стовідсотковий «совок».

    ОтветитьУдалить
  2. Це не перша аварія на українських шахтах раніше теж Парасюк шкодив? А хто винен у загибелі солдат під обстрілами? Напевно автор, бо замість того щоб самому сидіти на бокпосту чомусь пише такуа хєрню.

    ОтветитьУдалить
  3. интересно), два предыдущих комментатора написали 2 марта в 9-15, 9-27, а авария в Червонограде случилась в 12-46 2 марта.Откуда они комментируют? задумайтесь

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. У тебя, дорогой ті наш конспиролог, тоже еще 2.46 не хватает ;)

      Удалить
    2. Неправильно вибрано часовий пояс в налаштуваннях блогу

      Удалить
  4. Ну це лише припущення про "Дайош странє угля".
    У Вас же немає фактів, тільки гіпотези?
    А може просто якийсь гірник Вася напідпитку забув викласти сірники з сигаретами і вирішив потім курнути бо вуха пухнуть.
    Або перевіряючий технік не перевірив датчики.
    Не треба пов"язувати розпіздяйство керівництва шахти і відділу ТБ з подіями на Донбасі.
    Я 15 років пропрацював на режимному виробництві тротилу.
    От у нас служби ТБ працювали добре, ох і дрючили вони нас, тому за весь час існування нашого цеху - близько 90 років ні разу не було у нас вибухів!
    З порушниками дисципліни у нас були жорстокі, за сигарети, сірники, за нетверезий стан - на перший випадок строгач дисциплінарка де винного дрючили у всі отвори, а потім вдруге відразу без питань на розрахування за забор.
    Іще про наше ТБ, крім головного інженера по ТБ, який кожного ранку ходив по всім цехам і пхав свого носа у найдрібніші дірки, у нас ще була така собі спеціальна служба спецрежиму.
    Оцей спецрежим зазвичай літні тіточки в окулярах кожну зміну, кожні 3-4 години теж ходили по всім виробничим об"єктам і перевіряли все, безпеку, техпроцес, регламент.
    Як ми прості робітники їх нелюбили це просто жах, бувало десь примостишся в куточку подрімати трохи вночі, а спецрежим як привид вигулькне із-за вугла і давай тобі догану виписувати.
    Так цей ліричний відступ до чого, якби служба Техніки Безпеки нормально працювала, то не траплялося б таких випадків.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В шахті непомітно покурити нереально.Сховатися нема куди і запах диму почують за кілометр-замкнений простір.

      Удалить
  5. точно, парасюк убил. убил и съел. а 10000 человек, погибшие, пока ахметов гудел в гудок - то они сами. вот же ж говноед.

    ОтветитьУдалить
  6. выпускник лугнау всегда за бабки напишет ахинею на заказ - видать еще и аброськин приплачивал...

    ОтветитьУдалить
  7. Павел у Вас тут ботов завелось или дебилов, это считаю признак популярности.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Согласен с Вами! Дебил на дебиле. Бедная Украина!... Хоть Павлу польза от них... :-)

      Удалить
  8. Як же автор намагається принизити патріотів, звинуватити їх в усіх бідах і відбілити очевидних злочинців, які зробили все, щоб Україна залишилась під впливом Москви. Автору час йти до кісельова на програму. Вам там будуть раді.

    ОтветитьУдалить
  9. премия дарвина за выключенные датчики

    ОтветитьУдалить
  10. Я лише після цього вибуху прозрів, чому, чим далі на захід, тим більше прихильників блокади. Донецький за увесь час своєї гегемонії (починаючи із Фіми) сприяли занепаду Львівського басейну. Все, що могли переводили на використання вугілля Донбасу. А з блокадою з'являється шанс отримати роботу, зарплатню... навіть, що побудують нову шахту, де виявлені запаси коксової марки....

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. При чому тут захід, депутати і громада Донецької обл. в присутності Жебрівського і наперекір йому, прийняла рішення підтримати блокаду. Мабуть людям на місці видніша і зрозуміліша ситуація

      Удалить
  11. Ну как бы еще шоколаду лизнуть, да, автор??? Вместо того чтобы критиковать преза и правительство за бездействие и просчеты в энергетической безопасности, ищем, типа, виновных. 30 сребренников никогда счастья не приносили.

    ОтветитьУдалить
  12. Афтар,, переведи стрелки на Гнойсмана в обязанности которого входит обеспечение всей хозяйственной, промышленной и энергетической деятельности страны и не отвергай схему Ротердам-+ по которой уголек не должен был возиться с Донбасса и не было бы что блокировать.
    Это коротко о том что Парасюк и Семен здесь ни при чем

    ОтветитьУдалить
  13. Афтор ...Полный бред в том,что перекрыв показательно две тропинки,по которым шла не слабая и не официальная торговля !Приведет к угольному калапсу !!! И 100% Ротердам находится в другой стороне судя по цыфрам в платёжках )6200 за тонну).Там где заблокировали уголёк стоит по бумажкам-на минуточку 420гр за тонну!!!
    А погибших жалко,земля им пухом .

    ОтветитьУдалить
  14. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  15. "...ще недавно «Львіввугілля» працювало на 50% потужності. Величезні борги по зарплатні, а тут раптом шанс заробити. Заробити усім, і шахті (на обладнання, транспорт, підготовку нового добичного горизонту) і до останнього забійника, лісогона, прохідника, слюсаря."
    -А чому так? Так може коли б працювали на 100% такого би не трапилось? І хто у цьому повинен?

    ОтветитьУдалить