Общее·количество·просмотров·страницы

среда, 25 марта 2020 г.

СХОЖЕ ТАКИ ЦЕ КІНЕЦЬ,,,


Старий світовий порядок падає і на його уламках постає новий, у якому комусь просто не буде місця. І цей «хтось» - путінська Росія.




Ситуація на нафтовому ринку просто катастрофічна. Провідні нафтові компанії втрачають шалені кошти. Але найсумніша ситуація у «Роснефти» - падіння вартості її акцій за місяць на 33% – це не схуднення, це вже анорексія. 

Та катастрофа для Росії не в цьому, Катастрофа в тому, що світ масово відмовляється від російської нафти. Просто не купує і все. Першими були Китай та Сінгапур. Зараз у ту ж степ пішов Євросоюз – основний покупець важкої російської суміші Urals.

В чому проблема? Проблема в тому, що Саудівська Аравія оголосила «нафтову війну» Москві й війна та виявилася «бліцкрігом». Під колосом підломилися його глиняні ноги й він почав повільно, але невідворотно падати.

Чому так сталося? Офіційно - через відмову Росії йти на скорочення видобутку в рамках ОПЕК+, чого прагнули саудити.
Ось як це виглядає:

«Близький до спадкоємцю принцу Мухаммеду бен Салмана джерело CNN передав його слова так: Росії було дано багато шансів укласти угоду, але вона кілька років обманювала партнерів і не виконувала свої зобов'язання на 100%. Тому Саудівська Аравія вирішила дати жорстку відповідь» («Капитал Страны»)
Але це офіційно. Неофіційно це відповідь саудівського принца на брутальну образу з боку Путіна. Бо мало того, що той постійно обманювала партнерів, але останнього разу він  у нападі комплексу Наполеона, вважаючи, що він тримає за бороду самого Бога (напевне Гундяєв наспівав у вуха), послав саудівського принца – вибачте мій французький – нахуй буквально. Про це повідомив депутат Держдуми, полковник ФСБ Гудков.

«У своєму пості, опублікованому в соцмережі Twitter, Гудков стверджує, що принц Саудівської Аравії намагався домовитися з російським президентом, але був «посланий на три букви», що і спровокувало обвал цін. А коли нафта почала падати нижче найбільш песимістичних прогнозів, зв'язатися з саудитам став намагатися вже Кремль, але ображений неповагою принц не пішов назустріч» («Версия»).

А саудівський принц не звик, аби його посилали за усім відомою анатомічною адресою. Тому оголошено: яку б ціну «Роснефть» не запропонувала за свою мачмалу – Саудівська Аравія дасть меншу.

«Ціна на російську нафту Urals на минулому тижні впала до рекордного з 2008 року мінімуму - $ 18,6. Urals не знайшла покупців» («Нвые Известия»).
У відповідь на бойові дії з боку саудитів Москва планувала збільшити видобуток на 500 барелів щодоби, однак ці плани так і залишилися на папері.

«Однак ситуація на ринку виявилася дещо похмурішим. При відсутності попиту на російську нафту немає сенсу нарощувати видобуток» (Новые Известия»).
Чим закінчиться ця «нафтова війна» на тлі закриття кордонів через коронавірус? Деякі авторитетні експерти та консалтингові компанії прогнозують ціну на нафту в цьому році по $ 17/барель, або навіть нижче. Найгірший сценарій падіння - до 5 доларів за барель. В деяких регіонах нафта взагалі може показати «негативну ціну», тобто за неї ще й приплачуватимуть аби брали.

Але росіяни поки не падають духом. Вони сподіваються на диво. На те, що перевидобутку нафти не станеться або що її споживання різко підвищиться. В Україні є вираз про одного чувака, котрий думкою багатіє.

Найсмішніше те, що на авантюру з відмовою скорочувати видобуток, Путін пішов за порадою Сєчіна у сподіванні через зниження цін ударити по видобутку сланцевої нафти в США. Сєчін гарантував Путіну успіх. От той і послав саудівського принца на статевий орган дєдушкі.
А тепер…
А тепер російські економісти в шоці, бо США без своєї сланцевої нафти якось обійдеться, а от Росії точно «труба». Бо поки товстий сохне, худий - таво...
«І з'ясується, що затія з розривом угоди з ОПЕК + виявилася абсолютною аферою, яка боляче вдарить по російській економіці. Ми сподівалися поховати американську сланцеву нафту, а почасти закопаємо російську нафтову галузь, а із нею і всю нашу економіку» - каже Андрій Нєчаєв.
Нагадаю, що саме з нафтового демпінгу Саудівської Аравії в 1985 році почалося падіння Союзу. Він протримався всього 5 років, але вже у наступному, 1986 році в СРСР стало зовсім нічого їсти і Горбачов був змушений підписати капітуляцію в Холодній війні на саміті в Рейкявіку.
Проте зараз все набагато серйозніше. Такої ситуації на нафтовому ринку не було 100 років.
На цьому поки що зупинимося й підемо купувати попкорн.

УВАГА!
Якщо ви любите історію. Якщо вам цікаво дізнатися про найбільші таємниці минулого України. Якщо ви хочете побачити справжні обличчя фальшивих героїв та реальні подвиги – пропоную свої історичні розслідування, розраховані на широке коло читачів.
Електронні версії можна замовити тут: 

Паперові книжки (автограф гарантується) тут:

Комментариев нет:

Отправить комментарий