Общее·количество·просмотров·страницы

воскресенье, 1 марта 2020 г.

ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ ВЛАШТОВУЄ ГУНДЯЄВУ ПОРКУ


Вітаю, друзі. Цей пост для людей розумних, для кого Мова, Армія та Церква на батон не мажеться. Сьогодні про Церкву. Гарна новина: Москву продовжують «опускати» відверто й цинічно. Ситуація наразі цікава - тут цілий політичний детектив.




26 лютого у столиці Йорданського Хашимітського Королівства Аммані відбулася зустріч... Ну, як відбулася - запрошувалися предстоятелі усіх 15 автокефальних  православних церков, що входять до Константинопольського (Вселенського) патріархату.

Запрошувалися формально патріархом Єрусалимським Феофілом, проте за цим стирчали довгі вуха Кремля. Експерти наголошують, що цей патріарх (котрий фінансово цілком залежить від Москви, у тому числі від доходів з російських прочан) просто отримав від Путіна «премію» у 250 тисяч євро, як раніше патріарх Сербської Церкви Іриней.

Тема тієї «гібридної зустрічі» офіційно виглядала красиво. Як написав у листі до предстоятелів церков не дуже дорого куплений Феофіл, цитую:
«Ця зустріч являтиме собою не офіційний Синаксис (зустріч Предстоятелів), а братську зустріч, де буде відкрито діалог про виклики, перед якими стоїть православна громада в цей кризовий час».
Коротше, неформальне спілкування за чаркою чаю. Приїздіть, любі брання, поговоримо про справи наші скорботні.

Але нікого уся ця метушня не обманула. Всім було зрозуміло, що Московський патріархат таким чином намагається перебрати на себе (поки що неофіційно) роль Вселенського, бо на тій «зустрічі» головував би саме Гундяєв. А скликати саміти предстоятелів автокефальних церков може лише Вселенський патріарх. Зрозуміли, друзі, до чого гне Москва?

Розуміли, звичайно, і про які такі «виклики» гундітиме Гундяєв - що треба «зняти з посади» Вселенського патріарха Варфоломея, котрий не виконав вимоги Кремля й надав Томос Православній Церкві в Україні, а на місце Варфоломея, звичайно ж, посадити його, Гундяєва.

У результаті на «зустріч» з 15 предстоятелів прибули 4: сам Гундяєв, а також глави Єрусалимської, цілком підвладної Кремлю Сербської, а також крихітної, й контрольованої Москвою - Чеських земель і Словаччини. Плюс ще дві церкви  Румунська та Польська прислали своїх представників у якості спостерігачів, але їхні предстоятелі не приїхали.

«Зустріч» та завершилася цілковитим провалом, з гучним, на увесь православний світ тріском. Не допомогло ні бабло, ні підмочений тим баблом авторитет Єрусалимського патріарха Феофіла.

І тут Варфоломей наніс удар у відповідь. Та ще й який! У Москві в декого аж щелепа брязнула й живіт судомою схопило. Цитую:

«Варфоломій зараз скликає синод Константинопольської патріархії, який обговорить ситуацію в православ’ї та підсумки зустрічі в Аммані. Триденний синод патріархії вирішить питання про скликання загальноправославної зустрічі з питанням про ситуацію в православ’ї».

Просто кажучи, Варфоломей скликає усіх предстоятелів, аби на очах у чесного люду влаштувати «розбір польотів» чотирьом учасникам міжсобойчику в Аммані. Дратимуть там їх, мов козу дядька Сидора. А заразом й виклик: ви хотіли обговорення «викликів»? Будь ласка. Поговоримо. Тут і зараз. А заразом і показ хто в домі господар.

У шахах це називається цугцванг. Фанар посадив Гундяєва на класичний шпагат, який може розчахнути його навпіл. Не поїхати після провалу в Аммані - це практично визнати свою провину в намаганні розколоти православну Церкву. Поїхати - це отримати там по шиї та ще й поряд з Епифанієм. А участь у молебні разом з ним - значить визнати його право це робити, а відтак і канонічність ПЦУ.

Відмовитися від співслужіння - взагалі катастрофа - це значить нахамити решті предстоятелів та Варфоломею персонально й фактично оголосити себе розкольником.

Об`єктивно кажучи, Гундяєву не позаздриш. Москва, як завжди, зробила ставку на гроші, погрози і шантаж, не розуміючи, що у справах церковних езотериків працюють  куди складніші речі. Здря вони почали «кришити батон» на Варфоломея. Фанар у такі ігри грав ще тоді, коли на міжріччі Оки й Москви люди один одного на їжу ловили.

Крім самоізоляції й перетворення на секту, у підсумку у Московського патріархату не вийде нічого.

P.S. Ну, а для вас, друзі, про те, яку страшну роль в нашій історії зіграла Грецька Церква. Про те, чому Київ такий важливий для Фанару, Риму і Москви. Про найбільшу таємницю України, котра є причиною того, що відбувається сьогодні. Книги Вашого покірного.

"ВОЛОДИМИР. ХРЕЩЕННЯ БРЕХНЕЮ"
та
"ЯРОСЛАВ. ОСТАННІЙ КАГАН РУСИ"

Умови замовлення паперових (автограф гарантується) тут: http://pavlopraviy.blogspot.com/2019/03/blog-post_16.html


Електронні версії - тут: https://pavlopraviy.blogspot.com/2018/10/blog-post.html…





Комментариев нет:

Отправить комментарий