Общее·количество·просмотров·страницы

понедельник, 9 марта 2020 г.

КОРОНАВІРУС, НАФТА І КІНЕЦЬ ІМПЕРІЇ


9 березня, у день народження Тараса Москва отримала страшний удар. Його уже називають «чорним понеділком».



Він почався рекордним обвалом ціни на нафту. Такого падіння не було з 1991 року. Вартість Brent склала $31,37 (або – 31%), WTI - $27,8. В чому причина? Кажуть, що в ОПЕК (альянс експортерів нафти), не змогли домовитися про додаткове скорочення видобутку нафти в умовах економічного спаду, пов'язаного з поширенням коронавірусу.

Ось воно! От для чого потрібен був коронавірус. Давно казав, що паніку навколо нього розігнано штучно – в реальності він набагато менш масштабний і небезпечний, ніж спалахи інших інфекцій в минулому.

А якщо погодитися із тими вченими, котрі стверджують, що штам нинішнього коронавірусу штучний (зокрема у геномі 2019-nCoV виявлено вставки з вірусу імунодефіциту людини), то картина олійними фарбами починає вигравати новими яскравими відтінками.

Що наразі відбувається. Відбувається падіння на всіх фондових біржах – від 6 до 11%. Але для Китаю та Росії все набагато сумніше. На відкритті Лондонської біржі стався не просто обвал, а грандіозний обвал російських паперів: «Новатек» -27,5%, «Лукойл» -25,6%, «Сбербанк» -25,2%, «Роснефть -23,5%», «Газпром» -20,1% «ВТБ» -18,4%», НЛМК -17,4%, «Євраз» -14,6% «Газпром нефть» -14,5% ну і так, «по мелочі».

Раніше аудити заявили про нарощування видобутку нафти на цілих 25%, або на 2 мільйони барелів на день. Це відповідь Кремлю, котрий не побажав приєднатися до угоди про скорочення видобутку. Але чи це ще й не відповідь Ер-Ріяда та його союзника – Вашингтона на фокуси Путіна передусім в Сирії, а також в Україні? Ну, і як вишенька на торті – підрив фінансово-промислової потуги Китаю – головного економічного суперника США?
Хтось таки дуже непогано погріє ручки на паніці навколо коронавірусу.
А для Москви…

Агентство Bloomberg заявляє, що саудити можуть обвалити ціну на нафту до рекордного за останні 20 років рівня. А що було 20 років тому? У Росії стався «чорний вівторок».

Якщо копнути глибше, то ситуація нагадує 1986 рік. Тоді за офіційною версією, Саудівська Аравія вирішила покарати інші країни ОПЕК за перевищення квот, різко наростила видобуток. США перед цим теж його збільшили. Менш ніж через півроку ціна бареля Brent впала з 30 до 12 доларів. Економіка СРСР цього не витримала і він розвалився через 5 років. Навіть деяке удорожчання до 15-23 доларів в 1987-1991 роках не врятувало.

Неофіційно ж та спільна «операція» США та Саудівської Аравії стала відповіддю Кремлю на агресію проти Афганістану та інші негарні фокуси.

Загалом, навіть якщо не впадати у конспірологію щодо коронавірусу, те, що відбувається зараз на фондових ринках і особливо з ціною на нафту, котра потягне вниз ще й ціни на газ, дуже цікава. Хтось у Кремлі раптом побачив смаленого вовка.

Еххх, якби ж би ще у нас зараз була патріотична влада, рішуча та професійна... Який момент може настати для перемоги. Але наш стратег в очі Путіна вдивляється...
Слова Шевченка «Борітеся – поборете» нині на Банковій та Грушевського не актуально, на жаль.

P.S. НЕ ДЛЯ ПРОЛЕТАРІВ
«Народ, який не знає своє минуле, не має майбутнього» (Платон)
Для любителів історії. Найбільші таємниці минулого української землі та народу в історичних розслідуваннях вашого покірного.
Для широкого кола читачів.

Електронні книги можна замовити тут: 

Класичні паперові (автограф гарантується) тут:
УВАГА!
Друзі, хто проплатив котрусь із книг, але з якоїсь причини ще не отримав - звертайтеся листом на ел. адресу urtab@ukr.net

Комментариев нет:

Отправить комментарий