Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 11 ноября 2021 г.

ПОЛЬЩА: ТРИВОЖНЕ СВЯТО

 

11 листопада Польща відзначає День незалежності. Вітаючи наших сусідів, згадаємо, що ми маємо дуже довгу і складну спільну історію. Довшу аніж історію співіснування з Московським царством а потім Росією. Не завжди наші стосунки були теплі. Це зараз ми друзі й маємо спільного геополітичного противника, а колись було не так.



Чи можуть повернутися ті часи, коли між українцями і поляками знову зміняться стосунки на гірше? Декому б дуже цього хотілося. І у Польщі, і у Росії, і навіть в Україні. Бо так сталося, що саме Польща є символом та однією з головних сил, що сприяє руху України від Євразійського союзу, куди нас хочуть втягнути Моква та її прихильники в Україні і Союзом Європейським.

Останні події свідчать, що небезпека існує. Вона таїться у спробах підігріти у Польщі ультрарадикальні настрої та політичні рухи. А вони там є. Можемо згадати і скандальний закон про Інститут національної пам’яті, що його прийняв польський парламент. Не лише Україна, але й низка інших країн: США, Ізраїль, Франція змушені були його жорстко критикувати. Можна згадати скандали навколо польських депутатів з числа націоналістів. Зрештою, найпотужнішою політичною силою у Польщі є партія «Закон і справедливість», яку характеризують як націонал-консервативну і популістську.

Ніні склалася небезпечна ситуація, яка може підпалити бікфордів шнур під бомбою. Це фактично «гібридна війна», що її оголосила Москва Польщі та Литві, використовуючи у якості зброї прогнилий режим Лукашенка, а в якості боєзапасу – мігрантів з країн Азії.

Увесь світ обійшли кадри штурму нелегальними мігрантами польського кордону. Уряд країни змушений кинути на їх захист 12 тисяч військових. Звідки взялися у Білорусі тисячі мігрантів з Ірану, Іраку та інших азійських країн? Лише з території Російської Федерації. Причому це свідомий організований напад на Євросоюз з метою дестабілізації політичної, економічної та гуманітарної ситуації. Нелегалів буквально вербують агенти російських спецслужб і під контролем цих служб доправляють у Білорусь.

Сотні й тисячі нелегальних мігрантів під контролем російської ФСБ та білоруського КДБ сунуть на штурм польського кордону

Буквально 10 листопада на кордоні польськими силовиками за сприяння незаконним мігрантам було затримано трьох осіб, серед яких один – громадянин Росії. Власне, Польща вже напряму звинувачує Кремль:

«Цей напад, який здійснює Лукашенко, має свого організатора в Москві, ним є президент Путін», – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на екстреному засіданні польського парламенту 9 листопада.

Серед різних небезпек існує й такий, що його напевне враховують у Москві. Мігранти є найулюбленішою і найболючішою темою для націонал-радикалів. У будь-якій країні ця тема є головною, на якій грають ультраправі. Спалах радикальних настроїв через ситуацію з нелегалами може потягнути за собою й активізацію інших настроїв – прихильників ідеї «відродження Великої Польщі від моря до моря», а значить претензій на литовські, білоруські та українські землі. От і готовий конфлікт, який так потрібен Путіну зараз.

Ситуацію треба розуміти «гарячим головам» і з польської, і з української сторін аби не піддатися на провокації. Москва таке любить. Під час Другої світової добрі молодці з «партизанських загонів» під командуванням кадрових чекістів або офіцерів ГРУ Бринського, Медведєва, Прокопюка почергово видавали себе то за бійців польської Армії Крайової, то за вояків УПА, нападаючи на мирних мешканців й роздмухуючи взаємну ненависть. Використання подібної тактики не припинилося й у «мирний час».

А ще треба думати головою й розуміти, що повідомлення польських прикордонників типу «Громадянин України вантажним автомобілем, що належить популярній кур'єрській компанії, перевозив 27 нелегальних мігрантів з Іраку» не додає міцності польсько-українським стосункам навіть на побутовому рівні і є вже не банальним «підробітком», а перетворюється на «політику».

З днем народження, Польща!

1 комментарий:

  1. "скандальний закон про Інститут національної пам’яті, що його прийняв польський парламент. Не лише Україна, але й низка інших країн: США, Ізраїль, Франція змушені були його жорстко критикувати."(c)
    Ну а якже..."не лише..."))) Україна зараз щось сама може робити - без "західних партнерів"? Хоча б критикувати?
    Цікава взагалі така логіка...
    Тобто якщо хтось критикує Український інститут національної "пам'яті" - то це неподобство та втручання во внутрішні справи незалежної держави. А як щось там польський парламент прийняв - то те скандал!!!)))
    А головне , що США критикують. "Змушено"...(ось сиджу, читаю та самому аж смішно- думаю...хто ж може "змусити" США...- ну прям як в кіно -"Кто ж его посадит -он же памятник!!!"(с)"
    Ну а взагалі допис можна вважати вдалим. Ну а що...Поляків ніби то привітали. США згадали- хоча один тільки раз, но враховуючи що до них 8000 кілометрів , то й це для певної категорії співвітчизників як бальзам на душу...
    Ну а Москву (Росію , Московське царство ) - аж цілих 10 разів! Х¥йлу в Кремлі мабуть зараз ікається до непритомності.
    Скоріше б Москва зникла , від слова зовсім(ну ось припустимо). Цікаво буде на наших "істориків" з інституту "пам'яті" подивитися - що вони робити будуть, за що жити))) Мабуть США критикувати стануть...змушено....)))

    ОтветитьУдалить