Общее·количество·просмотров·страницы

воскресенье, 19 июля 2020 г.

ЯК БРЕЖНЄВ ХОТІВ СКАСУВАТИ ОЛІМПІАДУ-1980 В МОСКВІ


19 липня 40 років тому почалася Московська олімпіада. Власне, через вторгнення до Афганістану і наступного бойкоту - до СРСР не приїхали делегації найсильніших спортивних держав світу - її можна вважати провальною.




Навіть Олімпійський вогонь пронесли максимально коротким маршрутом - лише через т. з. «країни соціалістичного табору» - боялися масових акцій протесту на шляху руху. З Греції до Болгарії, потім через Румунію до Молдавської РСР і через Київ до Москви.

Але сьогодні поговоримо не про це. Поговоримо про нице – гроші. І про те, як Брежєв пропонував олімпіаду скасувати. Бо задорого.

На організацію Олімпіади було кинуто гігіантські кошти. Передусім на «показуху». Гості СРСР мали переконатися у «перевагах радянського способу життя». Немає сучасних їдальнь і ресторанів? Купимо. Не вистачає готелів та спортивних комплексів? Побудуємо.

Лише на спорудження готельного комплексу «Ізмайлово» на 10 тисяч місць було витрачено 188 мільйонів рублів. Не рахуючи фешенебельних «Космос» та «Міжнародна» в Москві, «Пулковська» і «Прибалтійська» в Ленінграді; готелів «Братислава» та «Русь» в Києві, «Планета» в Мінську тощо. І це лише верхівка айсбергу.

А скільки витрачено коштів на «паралельні проекти»! Без яких Олімпіада цілком могла обійтися. Але в умовах СРСР чиновники давно навчилися «користуючись випадком» прилаштуватися до якогось проекту. Кожне відомство намагалося «урвати» від олімпіади щось для себе, збільшуючи й без того гігантський бюджет.

Один приклад - кожен, хто відвідає Будинок письменника в Ірпіні, має змогу побувати у двоповерховому корпусі, який побудовано спеціально до Олімпріади-80. Блоки на дві кімнати з санвузлом і кухнею. Повний «фарш» від тарілок і холодильників до друкарських машинок і паперу. На підлозі - дерев`яний паркет, новісінькі меблі. Сюди возили делегації іноземних журналістів: дивіться, як відпочивають та працюють радянські письменники!

Олімпіада-80 зрештою стала тією хворостиною, яка зломила хребта Радянському Союзу. За наявними відомостями, на неї було витрачено 2,2 мільярди доларів за тодішнім курсом Держбанку - колосальна на ті часи сума. Але якщо врахувати, що комерційний курс долара був дещо інший за той, що «від ліхтаря» друкували в газеті «Ізвестія», то колосальна сума стає ще більш колосальною. Крім цього, тут не враховано витрати, зовні не пов`язані з Олімпіадою - як на Будинок письменника в Ірпіні.

Цікаво, що рішення МОК щодо проведення літньої Олімпіади 1980 року в СРСР було прийнято 1974 року, а уже наступного Генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв писав Костянтину Черненку:

«Якось склалося, що нами прийнято рішення провести Олімпіаду в СРСР. Коштує це захід колосальних грошей. Можливо, нам варто переглянути це питання і відмовитися від проведення Олімпіади... Знаю, що це викличе багато пересудів ... але на перший план висуваються питання про вартість заходу. Деякі товариші підказали, що є можливість відмовитися... сплативши якийсь невеликий внесок у вигляді штрафу».

Партійним бонзам уже тоді було відомо про катастрофічну ситуацію в економіці. У 1980 році у зв’язку з міжнародними санкціями через вторгнення до Афганістану та початком падіння світових цін на нафту навіть близькострокова перспектива ще погіршилася.

Але відступити комуністи не могли. Як результат, не пройшло і трьох років після закриття Олімпійських ігор в Москві, як в країні відновилася карткова система на товари першої необхідності й почали поступово зникати харчі…

Комментариев нет:

Отправить комментарий