Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 16 июля 2020 г.

Україна-Польща: прихована загроза

Нині Польща переживає значний економічний, соціальний і політичний підйом й починає серйозно претендувати на роль регіонального лідера і навіть разом з Німеччиною і Францією на вплив всередині Європейського Союзу.


Попри все інше, неминуче тягне за собою розповсюдження неформальних впливів Польщі всередині сусідніх країн в т. ч. і в Україні. Дуже добре, що зараз стосунки між нашими країнами позитивні, але слід пам’ятати принцип, висловлений  колись лордом Пальмерстоном, за якими діють більшість країн: «Англія не має вічних союзників і постійних ворогів — вічні і постійні її інтереси».
Відтак, захищаючи свої інтереси, Польща намагається посилювати свій вплив на Україну. Це не погано і не гарно. Це об’єктивна реальність. Одним із важелів впливу стають численні українські громадяни польського походження. У Польщі снують безліч державних і не державних громадських, культурних, спортивних, релігійних, благодійних та інших організацій, які надають різноманітну допомогу «українським полякам». Чи це погано? Ні: громадяни мають право на вивчення мови та історії своїх предків, на культурний зв'язок з прабатьківщиною.
Але тут виникають проблеми для українських інтересів. Навіть не стільки в тому, що по «карті поляка» відбувається витік до Польщі кваліфікованих робітників та інтелектуалів – це об’єктивний процес, притаманний світові ХХІ століття й викликаний суто економічними мотивами. Небезпека в іншому.
Небезпека в радикалізації ставлення деяких українців польського походження на певні дуже чутливі питання. Зрештою на відміну від України, Польща країна переважно католицька. У Польщі існують діаметрально протилежні погляди на низку історичних подій. На жаль, та ж таки трагедія на Волині 1943 року у Польщі все ще розглядається через призму старих концепцій, виведених ще комуністичними істориками часів Войцеха Ярузельського.
І це тягне за собою проблеми. Відомі навіть випадки тиску на українську владу стосовно вшанування українських героїв через польські громадсько-культурні організації в Україні. А це уже об’єктивно втручання у внутрішні справи суверенної держави.
Не секрет, що в Польщі існують радикальні рухи, які мають своєрідне ставлення до України й українців, вважаючи частину української території «Малопольщею» або «Східними кресами». Поки що польська влада їх нейтралізує попри спроби інших держав використати задля дестабілізації польсько-українських стосунків. Але… Але згадуємо вислів лорда Пальмерстона.
Так, небезпека радикалізації настроїв українців польського походження поки є невеликою. Але ми не можемо її не враховувати. Бо маємо небезпеку отримати щось на кшталт угорського сепаратизму. Але на Закарпатті Берегівський район примикає до угорського кордону. Тут може виникнути подібний анклав у самому серці Правобережної України.
Як один з кількох прикладів можна навести існування у 20-30 роках ХХ ст. зараз мало кому відомого польського етнічного Мархлевського автономного округу з центром у селищі Довбиш який включав у себе окремі території нинішніх Баранівського, Новоград-Волинського та Пулинського районів Житомирщини. Після його ліквідації у 1935 році значна частина  поляків були репресовані, але й на сьогодні переважна більшість мешканців низки сіл та селищ становлять етнічні поляки.  
Це за певних умов може створити небезпечний прецедент для  діяльності радикальних польських організацій, вбити клин в польсько-українські стосунки й негативно вплинути на евроінтеграційні прагнення України. Сумний приклад непростих стосунків з Угорщиною, які спричиняють чималі зовнішньополітичні проблеми у нас на очах.
Тож, забезпечуючи права і свободи громадян, Україна має дбати й про власні інтереси. Беручи приклад з Польщі.
ПАВЛО ПРАВИЙ

Комментариев нет:

Отправить комментарий