Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 26 ноября 2020 г.

Протести підприємців: як не спрацювати на Кремль

 

Є одне дуже непросте питання, про яке мусимо сказати. Стосується воно акцій протестів ФОП. З одного боку підприємців можна зрозуміти і навіть підтримати, бо вони з відомих причин опинилися на межі банкрутства. Усі ми громадяни, маємо обов’язки, але й права теж. У тому числі й на висловлення власної позиції з тієї або іншої проблеми, в тому числі й шляхом мітингів, демонстрацій та зібрань. Проте є кілька складних моментів.



Зараз не будемо про те, хто і як довів ситуацію з коронавірусом до стану, який у шахах називається цугцвангом – позиція, за якої будь-який наступний хід лише погіршує становище. Ввести жорсткі карантинні обмеження – значить приректи масу дрібних підприємців на розорення; не ввести – остаточно втратити контроль масштабами захворювання.

Проте є інша сторона медалі. Існує небезпека виходу акцій протестів за межі мирних з переростанням у масові заворушення. Штурми державних установ (наприклад, спроба прориву до Верховної ради 17 листопада), перекриття автотрас і тому подібні дії.

Поява серед протестувальників давно вже призабутих облич «професійних революціонерів» є ознакою того, що за цими акціями стоять певні політичні сили, а, можливо й сили, що засіли за стіною широко відомої у світі фортеці з татарською назвою. Бо «революціонери», обличчя яких засвітилися, уже підозрювалися у роботі на спецслужби країни-агресора. І їхня поява свідчить про дві речі: великі кошти, які вкидаються у спробу «розкрутки» насильницького сценарію, та про зацікавленість у радикалізації настроїв суспільства певних проросійських сил, які рвуться до влади – ОПЗЖ, партія Шарія тощо.

Бо у них саме зараз – пік популярності серед певної частини населення. І їм потрібна не лише системна конституційна криза, викликана одіозними рішеннями Конституційного суду за позовом усім відомих політсил, але й системна криза вертикалі влади, що переходить у кризу політичну. Тому поміж громадськими організаціями, які реально захищають інтереси ФОП, створюються і такі, що слугують для прикриття інших намірів. І кошти на це знаходяться.

Підприємців можна і треба підтримати в їхніх вимогах. Але і їм треба розуміти, що їхній відчай і лють певні сили та – будемо відверті – агентура намагатимуться спрямувати на провокації та силові дії. В ідеалі це має бути щось на кшталт нового Майдану, але очолюваного «професійними революціонерами» з усіма «принадами» у вигляді погромів, аби в результаті домогтися дострокових парламентських виборів, які зараз вигідні саме проросійським силам.

Через два місяці до Овального кабінету в Білому Домі зайде новий президент США. Який вже озвучив про намір ввести проти Росії неймовірно жорсткі санкції. Час для Путіна спливає з кожним днем. Кремлю потрібно будь-що розхитати владу в Україні, створити тиск на неї, шантажувати й змусити прийняти «мирні ініціативи». Вони поспішають. Вони розгорнули справжню інформаційну війну. Як повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони, найближчим часом російська сторона намагатиметься провести низку операцій з дискредитації усіх гілок української влади з метою послаблення держави в цілому.

І протести ФОП напевне спробують теж використати. Тому нікому не цікаве перекриття дороги десь під смт Ємільчине Житомирської області, де за годину десяток машин проїздить. Замовляють перекриття траси Київ-Чоп, Київ-Одеса тощо, бо це окрім створення напруги, завдає ще й економічних збитків. Замовляються замість мирних мітингів, «прориви». І немає гарантії, що якась трагічна випадковість, нещасний випадок, або провокація не стануть тим сірником, якій підпалить пожежу.

Тому, перш ніж іти на протести, підприємцям слід проаналізувати ситуацію. Переконатися, що їх не використовують. А найкраще – вирішувати поточні проблеми, що їх можна вирішити, з новообраною місцевою владою. З тим таки «карантином вихідного дня», або режимом роботи кафе та ринків.

Обережність і ще раз обережність…

1 комментарий:

  1. "Неймовірно жорсткі санкції" проти Кремля вже вводили Обама та Трамп. В результаті тих санкцій - побудований давно вже із залученням у тому числі й іноземних коштів Кримський міст та турбіни й інше серьозне устаткування Сіменс в Криму. Як кажуть "далі буде ". А цуцванг в Україні почався ще у листопаді - грудні 2013 року , коли стався майдан. З тих пір кожен наступний хід будь якої влади , якщо вона діє згідно з ідеями "революції (не)гідності", приводить лише до погіршення. А підприємці з "карантинним майданом" лише зайве тому підтвердження.

    ОтветитьУдалить