Общее·количество·просмотров·страницы

вторник, 17 августа 2021 г.

ЯК В СРСР "БЕЗКОШТОВНІ" КВАРТИРИ "РОЗДАВАЛИ"

 

Ті, хто ностальгують за СРСР, згадують та своїм дітям розповідають, що тоді квартири роздавали безкоштовно. Держава піклувалася про людину. Значить, не все так погано було в радянському минулому. Спогад про безкоштовні квартири стоїть поруч з іншим - про знамениту ковбасу по 2 рублі 20 копійок.



Про ковбасу поговоримо наступного разу. А зараз питання; хто сказав, що жадані «квадратні метри» обходилися радянської родині задурно? Ну, хто таке сказав?! Те, що умовний токар Запорізького автозаводу Козолупенеко не платив за ордерок, ще не означає, що він не платив за саму квартиру. Дозвольте пояснити.

Почнемо здалеку. Від зарплати. Порівняймо заробітну плату в СРСР і в його антагоністі, США де, як відомо, жадібні нехороші буржуїни гнобили робітничий клас, привласнюючи плоди його праці.

У США за станом на 1978 рік середня зарплата становила 879,67 долара. В СРСР відповідно - 207,11 за офіційним курсом. Тобто, американський токар Джонсон на заводі компанії «Форд» отримував учетверо більше за токаря Запорізького автозаводу, і ще у нього залишалося у запасі 50 доларів «на пиво».

Як бачимо, хоч круть, хоч верть, а рідна радянська влада «гегемону» не доплачували, і не доплачували серйозно. Поміркуємо: а куди ж оті 600 з гаком доларів щомісяця дівалися? Еврика! Та туди - у ті самі квартири! А ще на «безкоштовні» медицину, освіту, бібліотеки і далі за списком. До речі, у ці долари входила й компенсація зовні начебто «копійчаних» тарифів на газ, воду і електроенергію.

Що ж виходить - усе це «безкоштовне» житло (якість радянських «хрущовок» і американських квартир не порівнюватимемо, аби зовсім не засмутити тих, хто ностальгує за СРСР) будували за рахунок людей? Виходить. Та не зовсім. Справа тут підліша. Коли комуністи розповідали щасливим підданим, що житло у них безкоштовне, вони мовчали не лише про те, що воно побудоване за їхній рахунок, а й про те, що воно їм не належало. Усі ті квартири належали державі, яка люб’язно дозволяла своїм підданим в них жити.

В СРСР квартири «давали», але не у власність, а в користування. І в будь-який момент могли забрати. Окрема історія з відомчим житлом. Це такий прихований вид рабства, кріпацтва. Поки працюєш на цьому заводі - маєш службову квартиру. Вирішив звільнитися - тебе викинуть на вулицю. Йди ночувати у коробках на лавці в парку. Радянська пропаганда у програмі «Время» полюбляла показувати американських безхатченків, що ночують на лавках.

І найголовніше: те, що у Козолупенка забирали протягом того часу, поки він стояли в черзі на квартиру (10, 15, 20 років), з лишком перекривало її вартість. Тобто, Козолупенка ще й обкрадали. Але й після того, як його родина «отримувала» квартиру, з нього продовжували вивертати оті «квартирні» долари. До самої пенсії Козолупенко оплачував будівництво житла для інших «гегемонів». А заодно і для секретарів парткомів, райкомів, обкомів. І не лише житла. Не забуваймо про танки, літаки і атомні підводні ракетоносці.

До речі, тоді за 5-6 тисяч рублів (близько 8,5 тисяч доларів) можна було придбати добротний приватний будинок. От і рахуйте, наскільки радянська влада обкрадала людей.

Але і це ще не все. Вона обкрадала їх двічі. Не лише через низькі виробничі розцінки, але й порівняно з США більш високими цінами на харчі і товари широкого вжитку. Щось було дешевше, але в більшості – дорожче. Літр горілки в США вартував 6 доларів, в СРСР – 11; кіло курятини в США 1,65 долари, в СРСР – 6,37; жіночі панчохи в США півтора долари, а в СРСР – усі десять.

Але про це ми поговоримо пізніше – скільки того й сього могли придбати на свою зарплату токар заводу «Форд» Джонсон і токар Запорізького автозаводу Козолупенко. Картина безрадісна для тих, хто тужить за радянським минулим…

6 комментариев:

  1. Не забудьте порівняти Джонсона і токаря Запорізького автозаводу Козолупенко зараз

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вже порівнював. Середня зарплатня українця зараз дозволяє йому купувати удвічі товарів та послуг більше, аніж він купував на середню зарплатню у 1978 році. Та шо Ваш сарказм ні до чого. Ви просто малоосвічена людина, яка вірить різноманітним побрехенькам. побрехенькам. Мені Вас жаль.

      Удалить
    2. Справа в тому що Джонсон зараз може купити в 4 раз більше ніж в 1978р, мені сумно за Ваше невігластво.

      Удалить
  2. Пробачте, але Ви часом займаєтесь просто підтасуванням фактів. А точніше не говорите усю правду по фактам як є.
    Наприклад Ви колись приводили порівняння ціни 1квт електроенергії для населення в СРСР та сучасній Україні відносно курсу долара та середньої зарплати та прийшли до висновку , що ціна приблизно однакова. Все це правда. Але не вся.
    Говорячи про болючі для більшості людей в Україні комунальні платежі ви сором'язливо обішли , наприклад ціну на опалення в багатоквартирних будинках. Та частки , яку займає опалення в загальній сумі комунальних платежів. Та взагалі, яку частку сума платежів ,наприклад 2-3 кімнатної квартири складає в середній зарплаті. Ви скажете, що далеко не всі мешкають в багатоповерхівках ?
    Звісно це так, але в містах з населенням більш 300 тис таких більшість.
    Наприклад середня зарплата в Житомирській області в березні 2021 року - 10675 гривень. Ціна за 1 гігакалорію теплової енергії в Житомирі - 1880 гривень. Це близько 18% середньої зарплати. Для опалення 3 кімнатної квартири взимку в середньому треба мінімум 1.2- 1.3 гігакалорії. Додайте сюди ще суму за електрику - приблизно 150квт в середньому , воду , газ на плиту , інтернет та інше - виходить сума ніяк не менша ніж 3000 гривень. А іноді й більша - 3500 -4000. А це вже 30% від середньої зарплати мінімум.
    За часів СРСР в Вашому коханому 1978 році (пік брежневського "застою" чого ж там! ) при середній зарплаті у 207 карбованців середня сумарна сума платежів за таку ж 3 кімнатну каартиру була близько 16 карбованців - це приблизно 7 % середньої зарплатні. Так, гігакалорії тоді ніхто не рахував. Та й інтернета не було. Але різниця як кажуть й сліпому до очей.
    Є такий "блатний" термін- "бабки на карман" Може варто порахувати , скільки "бабок" залишається на карман, тобто на їжу, одяг, книги , відпочинок та інш після відрахування суми на комунальні платежі в "совку," та зараз в Україні? До комунальних платежів , до речі треба порахувати ще витрати на медицину, міський або приміський транспорт на роботу та з роботи- щонайменш 2 поїздки в день Бензин до речі теж- бо були ж в совку счастливі володарі автівок. Їздили 30-40 км в день в середньому якщо на роботу та з роботи.
    Так , вартість побутової техніки та меблів можна не рахувати- все це як тоді й так зараз можна в кредит або
    розстрочку купити - ну припустимо так в першому наближенні, як кажуть.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. В СРСР народився,як кажуть хрестився.прожив 45 років свого життя.Але як би мене запитали хочу я знову там жити?" Скажу трижди НІ...НІ...НІ! Для мене головне не ковбаса в 2-20.не єл.єнергія по 4 коп.Для мене в ПЕРШУ чергу це СВОБОДА ЛЮДИНИ.якої в СРСР не було.де людина була для влади БИДЛО покорне.А тих,хто не був покірний садили в психушку.в Гулаги.рострілювали.Так сьогодні не легко живется нам.Але.що ви хотіли..щоб за 30 років нашої Незалежності настутив рай і краще життя.якщо в країні іще більшість людей мріє про халяву. 300 років рабства не проходить за 30 років! На це треба іще декілька поколіннь,щоб совковий менталітет вийшов з людей назавжди! Так що,пане Павло .Велике вам Спасибі за Вашу працю.за те що розкриваїте всю Правду про таке "чудове" життя в СРСР.

      Удалить
    2. Хто жалкує про ковбасу або пломбир - той або дурень, або авантюрист. Але...справа не в клятому "совку" можливо. Вірніше не стільки в ньому.
      Скількі років була у рабстві , наприклад , Південна Корея? Спочатку в Імперії Цин, а потім в Японії? Та якою вона була в 1955 році після руйнівної війни та якою стала у 1985 після 30 років незалежності ? Чи в Кореї люди не були бидлом при Чон Ду Хвані? А Фінляндія?
      А зараз в Україні люди "не бидло"?
      Підіть розкажіть це тим співвітчизникам, яких наш рідний "незалежний" уряд кинув в злидні 90х, змусивши виживати на заробітках по чужбинах та у батраках у нових українських панів, а зараз відмовляє у пенсії , піднявши пенсійний стаж на вимогу "західних партнерів". Підіть розкажіть їм про свободу, авжеж.

      Удалить