Общее·количество·просмотров·страницы

воскресенье, 5 апреля 2020 г.

"КОРОТКА КОЛЬЧУЖКА" або ТАЄМНА ІСТОРІЯ МОСКОВІЇ


5 квітня 1242 року на Чудському озері відбулося «Льодове побоїще» між військом новгородського князя Олександра Невського та німецькими лицарями Тевтонського ордена.



Дивно, але в Європі такої грандіозної битви ніхто не помітив, а Лівонська римована хроніка дає свідчення про «страшні втрати», що їх зазнали лицарі: 20 загинуло та ще 6 було взято у полон.

Зате московська пропаганда (саме пропаганда, а не історіографія) зробила з Олександра Невського такого собі супергероя. Зробила за наказом Сталіна - до того навіть московські історики не надто афішувала цього манкурта, холуя, що повзав рачки перед монгольським ханом, цілуючи його чоботи.


Виростивши Гітлера, давши йому залізну руду і марганець, нікель і вольфрам, пшеницю й каучук, нафту і цукор, аби той міг озброїти свою армію та загарбати Європу, тов. Сталін почав готувати «визвольний похід». Комуністи завжди когось від когось визволяли.

Але були потрібні символи боротьби з німцями. Тут і став у нагоді побратим нащадка ханського престолу царевича Сартака, названий син хана Батия заліський князьок Олександр Ярославович.

З цього ханського посіпаки швидко й вміло зліпили героя. У Москві це вміють. Центровим епізодом життя цього садиста став «розгром німецьких лицарів» на Чудському озері.

У 1938 році (дивно, ще ніякої війни Гітлер не починав і не планував, а в СРСР уже до неї готувалися) на екрани кінотеатрів вийшов фільм геніального режисера Езенштейна «Александр Невский». Музику до нього написав інший геній - Сергій Прокоф`єв - тов. Сталін умів добирати кадри. Фільм насправді класний. Багато фраз з нього стали крилатими, наприклад – «Коротка кольчужка…»

Цього ж року мільйонними накладами було видано поему сталінського холуя Константина Симонова «Ледовое побоище». Далеко не таку талановиту, зате актуальну. ЇЇ зразу зобов`язали вчити усіх громадян від піонера до пенсіонера.

«По льду летели с лязгом, с громом,
К мохнатым гривам наклонясь;
И первым на коне огромном
В немецкий строй врубился князь.
И, отступая перед князем,
Бросая копья и щиты,
С коней валились немцы наземь,
Воздев железные персты».

Насправді ніхто не перед ким не валився й рук догори не піднімав. «Льодове побоїще» - такий само міф, як і Куликовська битва, як «подвиг» Олександра Матросова й історія заснування Москви.

Як було все насправді?
Пропоную за пільговою ціною передплатити мою нову книгу
«ТАЄМНА ІСТОРІЯ МОСКОВІЇ у портретах її володарів».

Подробиці за посиланням:  https://pavlopraviy.blogspot.com/2020/04/blog-post_2.html

Ну, а якщо вас цікавлять книги, що їх можна отримати й прочитати просто зараз, ви можете зробити це (автограф гарантується), зайшовши за посиланням
http://pavlopraviy.blogspot.com/2019/03/blog-post_16.html

Електронні версії цих та інших книг тут:
 https://pavlopraviy.blogspot.com/2018/10/blog-post.html?fbclid=IwAR1sSQlY0SU4w_BoxJZpCFUe58ccbmD8ifv34cGbrxubXdJqvxK6u4T6f7E

Комментариев нет:

Отправить комментарий